Toshiba Camileo S10

Toshiba Camileo S10

Nije foto aparat, nije mobitel, po veličini je nešto između. Što je to? Digitalni kamkorder! Toshibina kamerica iz serije Camileo sa senzorom od 5 megapixela zadovoljit će mnogobrojne amatere. Zbog male mase i veličine može se svakodnevno nositi u džepu i uvijek biti pri ruci. Solidne mogućnosti snimanja filmova i fotografija pravi su mamac za sve ljubitelje videa. Kada se tu doda i vrlo prihvatljiva cijena od samo 699 kn, to je pun pogodak!

Mogućnosti kamkordera

Senzor od 5 megapiksela dovoljan je za isporuku video snimke u HD kvaliteti, a isporučena SD kartica od 4 Gb bit će dostatna za nekoliko sati snimanja. Otvor objektiva F 3.2, svjetlosno je dovoljno jak čak i za slabije osvjetljene prostore. Snimka će biti zrnatija, ali obzirom na cijenu uređaja, mišljenja smo da je to dobro. Na otvorenim prostorima snimke su i više nego zadovoljavajuće.

Uređaj ima definirano nekoliko načina (modova) rada:

  • auto (snimanje bez ikakvih efekata uz maksimalno prilagođavanje trenutnoj situaciji)
  • koža /skin/ (snimanje na način da tonove ljudske kože čini prirodnijom)
  • noć /night/ (snimanje u lošijim svjetlosnim uvjetima omogućuje kvalitetniju snimku)
  • stražnje svjetlo (omogućuje kvalitetnije snimanje kada se iza objekta snimanja nalazi izvor svjetla)

Stabilizator snimanja postoji, ali na žalost nije podržan u najkvalitetnijem režimu snimanja (HD 1080p) tako da od njega i nema prevelike koristi. Da bi dobili što kvalitetniji snimak, naročito u lošijim svjetlosnim uvjetima, rješenje je nabavka malog stativa koji se jednostavno spoji na kamkorder.

Sa fotografijama nismo zadovoljni, ali one tako i tako nisu primarni dio ovog uređaja te se s njima i nismo previše bavili.

Pregledavanje snimljenih materijala

Kamkorder se može spojiti direktno na TV putem HDMI kabela te u potpunosti uživati u snimljenom materijalu ili ako imate stariji TV uređaj, spojite ga s AV kabelom. Preko USB kabela, kamkorder spajate na PC. Dakle, sve opcije dostupne tehnologije su na raspolaganju.

U paketu se nalazi i CD s jednim zanimljivim programom, Arc Soft MediaImression uz čiju pomoć možete nekoliko snimaka spojiti u jedan filmić, dodati glazbenu podlogu (mp3) i spremiti u nekom od ponuđenih formata.

Još je zanimljivija opcija spajanja na YouTube i direktnog slanja videa. Idealno da pokažete dragim prijateljima ili rodbini što ste snimili.

Uz pomoć navedenog programa možete snimljene materijale spremiti na PC ili pak zapržiti na DVD medij.

Pogledajte video uradak snimljen Toshiba Camileo kamkorderom i montiran priloženim programom Arc Soft.

Zaključak

Minus ove kamerice je nedostatak optičkog zooma. Ima samo 2x digitalni zoom što je nedostatno za kvalitetnije snimanje. Minus je i nemogućnost stabilizacije pri visokoj razlučivosti snimanja, ali zbog malih dimenzija (kao kutija cigareta, ali još tanje) te kvalitetne snimke i vrlo prihvatljive cijene naše je mišljenje da se ova kamerica apsolutno isplati kupiti.

Ovaj zanimljivi kamkorder možete nabaviti u svim Makro-mikro trgovinama.