Kako i gdje spremiti digitalne fotografije?

Kako i gdje spremiti digitalne fotografije?

Svake godine na godišnjem „ispucate“ na stotine fotki, spremite ih negdje na kompjutor i nakon par mjeseci nemate pojma gdje se što nalazi...

Pojavom digitalnih fotoaparata i video kamera fotografiranje i snimanje postalo je nevjerojatno jednostavno i jeftino. Nema više ograničenja na broj snimaka, nema problema oko namještanja postavki aparata – samo škljocanje!

Dobre strane su daleko veća kvaliteta fotografija i snimaka kao i neopterećenost brojem fotografija jer bez obzira na broj, cijena je ista. Međutim, pojavom digitalnih aparata prestali smo razvijati fotografije i rijetki od nas to još uvijek čine.

Imamo na tisuće digitalnih fotografija, ali na dobrom starom papiru nijednu ili vrlo malo njih, a to je šteta jer je danas i razvijanje fotki postalo brzo i jeftino. U roku od sat vremena svaki studio će vam razviti fotografije donešene na cd-u, usb sticku ili sd kartici, a po cijeni od već i manje od jedne kune.


Kako spremiti digitalne fotografije?

Postoji mnogo načina, a mi ćemo vam predložiti kako da to odradite što jednostavnije i da nakon toga imate apsolutni pregled nad snimljenim materijalima.

Na kompjutoru (na hard disku) otvorite novu mapu i nazovite ju nekim imenom (npr. FOTO ALBUM). U tu mapu ubuduće prebacujte sve fotografije koje snimite. U mapi koju ste upravo otvorili (foto album), otvorite novu mapu pod nekim intuitivnim nazivom (npr. Rab-2010). Na taj način uvijek ćete imati pregledno razvrstane fotografije. Prebacite fotografije na kompjutor.

Pažljivo pregledajte sve fotografije u nekom pregledniku. Svaki operativni sistem ima neki svoj preglednik koji se automatski uključi kad kliknete na fotografiju, a možete koristiti i bilo koji drugi skinut s interneta. Jedan od kvalitetnijih i potpuno besplatan je Google Picasa. U tom pregledniku ima dosta dodatnih opcija za retuširanje i obradu fotografija što bi za sve amatere bilo i više nego dovoljno. Sve tehnički loše fotografije (mutne, preosvjetljene, pretamne, loše kadrirane...) bez milosti obrišite. Obrišite i sve one fotografije koje se ponavljaju nekoliko puta (npr. grupa ljudi za stolom fotografirana nekoliko puta u istoj pozi), izaberite 1-2 uspješne, a ostale izbrišite. Dajte si truda i vremena pa sve preostale fotografije preimenujte.

Nemojte ih ostaviti pod generičkim nazivima (npr. Zx112233) nego svaku fotku nazovite nekim naslovom, npr. Ivan gradi kule u pijesku, Ivanov prvi dodir s morem i sl. Od spremljenih fotografija izaberite one najljepše i najdraže te ih presnimite na USB stick ili zapržite na CD i odnesite na razvijanje. Razvijene fotografije spremite u foto album.


Kako zaštititi i sačuvati digitalne fotografije?

Obzirom da svaki hard disk pa tako i vaš može pogoditi neki kvar ili napad virusa, najbolje rješenje je da za sve spremljene fotografije napravite tzv. backup tj. da ih pospremite još negdje. Jednostavno i jeftino rješenje je da ih zapržite na CD ili DVD medij. Praktično i jednostavno no nešto skuplje rješenje je pohrana na USB stick. Najkvalitetnije, no i najskuplje je sve pospremati na izdvojeni hard disk. Ovakvi diskovi koštaju od 500 kn na više, ali su najdugoročnije i najkvalitetnije rješenje.


UrediSvojDom