Toshiba Journ.E Touch

Toshiba Journ.E Touch

O kakvom je uređaju ovdje riječ? O malom kućnom multimedijalnom tabletiću uz čiju pomoć možete brzo i iz bilo koje pozicije surfati po internetu, pregledavati fotografije, gledati filmove ili preslušavati glazbu u omiljenom mp3 formatu.

Pitate se što znači iz bilo koje pozicije? Pa upravo to. Obzirom na svoje dimenzije od 18.5 x 13.5 cm i težine od 440 g, možete ga koristiti u krevetu prije spavanja ili ujutro odmah nakon buđenja, za stolom dok ručate ili večerate, dok se vozite u tramvaju, dok sjedite na kavici u svom omiljenom kafiću (ako ima wi-fi internet vezu) i na još mnogo, mnogo mjesta.

Da, dobro ste zaključili, ovo je idealno za manijake koji ne mogu ni pola sata bez Facebooka J. Preskočit ćemo postupak raspakiravanja i inicijalnog uključivanja jer cijeli postupak je izuzetno jednostavan (i za najveće neznalice) te preći na pojašnjenje rada i mogućnosti uređaja.

Kako to radi?

Jednostavno. Prvo ga preko adaptera uključite u struju i pričekate da se napuni baterija. Naravno, možete ga koristiti i dok je ukopčan u struju, ali onda se ne možete šetati J

LCD monitor (displej) je veličine 7“ tj. skoro 18 cm dijagonale, formata 16:9 i rezolucije 800x480 što će vam u početku možda izgledati malo, ali brzo ćete se naviknuti i zaključiti da je to sasvim dovoljno, naročito za pregledavanje fotki ili čitanje elektroničkih publikacija (PDF). Oštrina je zadovoljavajuća, a kontrast i svjetlinu možete ručno podesiti u postavkama. Možete ga spojiti na PC i razmjenjivati sadržaj.

Journ.E možete spojiti na PC i razmjenjivati sadržaj
Journ.E možete spojiti na PC i razmjenjivati sadržaj

Aplikacije

Journ.e ima ugrađeno nekoliko aplikacija (programa) uz čiju pomoć ostvarujete sve do sada navedeno. Krenimo redom:

Internet naš svagdašnji

Za pristup internetu možete koristiti dva preglednika, Operu ili Internet explorer. U početku će vam biti teško s prstima lupkati po stranicama, naročito sitnim linkovima, ali u opcijama možete zoomirati stranice i postaviti ih na 120% ili 140% što je sasvim zadovoljavajuće. Skrolanje stranica ide jednostavno, samo prstom pomaknete u željenom smjeru i stranice se pokreću. Sigurno ste to već vidjeli na novoj generaciji mobitela.

Obzirom da ovaj tablet nema olovku s kojom bi mogli kuckati i pisati po displeju, mi smo se dosjetili jadu i iskoristili običnu drvenu olovku s gumicom na drugom kraju. Idealna alatka za precizno naviganje po web stranicama.

Vezano uz internet tu je još nekoliko aplikacija:

• RSS čitač (na jednom mjestu prikuplja željene vijesti),

• You Tube (direktan pregled filmova s ovoga mega popularnog servisa),

• Picasa i Flickr – dva besplatna foto servisa. Oni koji to koriste znaju o čemu je riječ, a svi novi najprije se moraju registrirati. Uglavnom to vam je servis na kojem možete pospremati svoje fotografije, pokazivati ih drugima, dijeliti ili pak obrađivati...

• Radeo – povelik broj radio stanica koje možete slušati preko interneta

• Vremenska prognoza

Multimedijalne aplikacije

• Pregled fotografija (pregledavaju se samo fotke u jpg formatu)

• Mp3 player (možete preslušavati mp3 glazbene kolekcije)

• Video player (možete gledati filmove u nekoliko standardnih formata)

• Ebook reader (za čitanje elektroničkih publikacija u PDF formatu)

Ostale sitnice

Od ostalih aplikacija spomenimo još i nezaobilazni kalkulator, kalendar i Ice9 simpatični rokovnik u obliku hladnjaka na kojeg se lijepe magneti s porukama što, tko i kad treba obaviti.

Sami uređaj ima svega 2 Gb interne memorije što i nije nešto, ali ima utore za SD memorijske kartice koje danas mogu imati i po 32 Gb, a možete priključiti i klasične USB stickove. Dakle, sadržaj uvijek donosite na karticama ili stickovima. Nema instalacije ni sličnih prohtjeva, jednostavno umetnete u utor i možete koristiti. Sadržaj koji ste "skinuli" s interneta možete spremiti na internu memoriju, a kasnije ga prebacite na stick ili karticu.

Journ.e je uređaj sličan daleko moćnijem Appleovom Ipad-u naravno, ni približno s takvim mogućnostima, ali je zato najmanje tri puta jeftiniji. Može se nabaviti u svim Makro-mikro dućanima.