Stereo sustav u malom

Stereo sustav u malom

Audiofili se odlučuju na pomno birane komponente, skupocjene kablove i zvučnike velike poput dijelova namještaja. Nas zanima čuti najbolji mogući zvuk s pomoću uređaja koji stane na policu. Gotovo u pravilu uz mini linije dolaze u paketu i zvučnici iste klase kao i sam uređaj.

Kablove je ipak dobro promijeniti i tvorničke ostaviti za "rezervu".

Povijest mini linija počinje od kraja sedamdesetih godina prošloga stoljeća kada su tamnoputi amerikanci nosili na ramenima goleme kasetofone iz kojih je treštala glazba. Od početka devedesetih potpuno zaboravljene, a sada se povlačenjem integriranih i jeftinih kućnih kina polako izvlače iz zaborava.


Integrirani sustavi

Većina nas želi kvalitetan stereo zvuk sustavom 'sve u jednom'. Razlog je previše nepoznanica prilikom odabira mnoštva

komponenti. Ovu kategoriju karakterizira vrlo malo ili

najčešće nijedna komponenta odvojena od sustava. Uobičajeno je da proizvođači isporučuju stereo sustav ove vrste u jednom kućištu koje najčešće sadrži pojačalo, radio prijemnik, CD player, dva ili više kablova za spajanje zvučnika te antenu za prijem radiosignala.

Mini ili mikro linije Mini linije predviđene su za manje prostorije ili stanove, dok su mikro linije, ultrakompaktne i elegantno dizajnirane, predviđene za držanje na stolu ili nekoj sličnoj površini gdje nema puno mjesta. Mini linije s kućnim kinom su spoj mini linije koja je jednostavna za korištenje i pojedinih audio dodataka u obliku surround zvuka. Cjenovni okvir ovog oblika stereo sustava je od dvjestotinjak kuna za neke mikro linije dalekoistočnih proizvođača do oko 4.000 kuna.

Neki od ovih integriranih sustava dosegnuli su toliki nivo sofisticiranosti da više ne izobličuju zvuk kao oni prijenosni radio kazetofoni iz osamdesetih godina prošloga stoljeća s ultra-hyper-bass- boost-refl ex subwooferima.

Kvaliteta koja krasi neke od ovih malih, ali moćnih sustava može se ocijeniti vrlo prihvatljivom. Oni su dobri za početak, ali nikako nisu zadnja riječ u kvaliteti zvuka. Vrhunske su performanse još uvijek rezervirane za linije složene od komponenata.


Povezanost s videom

Video ili samo DVD je danas nezaobilazan, pa je korisno da naša linija ima ulaz za dvokanalni audio. Tako je možemo spojiti s DVD reproduktorom i televizorom pa filmove možemo gledati s pomoću njenih zvučnika. Zvuk će biti daleko bolji od većine televizijskih zvučnika, a često i od jeftinih kućnih kina. Činjenica da koristimo samo dva kanala vrlo brzo će postati prednost jer je i manje kablova po sobi.


Koje komponente sadrži mini linija

Današnje mini linije se uglavnom razlikuju po komponentama, pa tako neke imaju ugrađen DVD reproduktor, a neke priključak za USB. Kad tražite dobar mini ili mikro sustav, neke će vam osnovne funkcije dobro doći, poput daljinskog upravljača i jednostavnog načina korištenje, no isto tako, takav bi sustav trebao uključivati i sljedeće:

Tuner: U najmanju bi ruku morao biti sposoban hvatati AM i FM stereo signal. Poželjno je da uređaj može memorirati što više stanica koje često i rado slušate, a također pod obavezno je da se uz uređaj isporučuje antena koja omogućuje jasnije hvatanje radio

signala.

CD player: Poželjno je da CD player podržava MP3 format i reproducira CD-R i CD-RW medije.

Zvučnici: Zvučnici bi trebali biti najmanje dvosistemski. Za solidnu reprodukciju zvuka treba vam jedan par visokotonaca i jedan woofer/ srednjotonac za basove i srednje frekvencije. Ako se zvučnici mogu odvajati od linije razmislite odmah prilikom kupnje o novim dodatnim kablovima koji su bolji od tvornikih. To

nije "popravljanje onoga što konstruktori u tvornici nisu znali, nego uobičajeni audiofilski postupak! Ne zaboravite da pravilno pozicioniranje zvučnika ima utjecaja čak i na mini i mikro sustave. Ako ste u potrazi za mini sustavom s kućnim kinom, duže žice su obvezatne.

Pojačalo: Pri reklamiranju mnogih mini sustava naglašavaju se velika pojačanja izlazne snage, tako da nije neobično da mini sustav proizvodi 100 do 300 W po kanalu, no za kućnu uporabu to je puno previše. Ono što je najvažnije je čist i jasan zvuk i dovoljno snage za slušanje glazbe na željenoj glasnoći. Ne dajte se zavarati brojevima!

Ako mini sustav proizvodi dvadeset čistih i jasnih vata zvuka, uživat ćete više nego sa 300 W koji zvuče neugodno i izobličeno.


Mogućnost dodatnih priključaka

Mini sustav bi trebao imati najmanje jedan linijski ulaz i izlaz na prednjoj ili stražnjoj strani uređaja. Ovi konektori omogućuju da kasnije korisnik po želji dodaje komponente i tako povećava upotrebljivost mini linije na duge staze, no napredniji audiofi li će poželjeti svoj sustav povezati s računalom ili televizorom.

UrediSvojDom

Tagovi

Uređaji