Klase energetske efikasnosti

Klase energetske efikasnosti

Prilikom kupnje nove bijele tehnike poput hladnjaka, perilica za rublje ili štednjaka s električnom pećnicom glavni kriterij prilikom kupnje obično je upravo cijena tog uređaja i njegova inteligencija, dok se o potrošnji električne energije i često vodi najmanje računa. Svrha energetskih klasa, koje prema Pravilniku o označavanju energetske učinkovitosti kućanskih uređaja službeno moraju imati perilice i sušilice za rublje, perilice za suđe, električne pećnice, hladnjaci i ledenice, klimatizacijski uređaji te žarulje s direktnim napajanjem iz električne mreže jest informirati kupca o tome koliko učinkovito taj uređaj iskorištava električnu energiju i vodu te o razini buke koju prilikom rada taj uređaj proizvodi. Drugim riječima, jedna perilica za rublje B ili C klase sigurno će trošiti više vode i struje nego perilica klase A ili A+, dok će razina buke koju će proizvoditi tijekom svog rada sigurno biti viša.


Najbolji primjer za ilustraciju ušteda bilo bi odabrati dva hladnjaka s frizerom sličnih volumena, a različitih energetskih klasa. Tako ako tipični hladnjak srednje veličine s malim frizerom klase C bude u startu 500 kuna jeftiniji od vrlo sličnog modela energetske klase A, ali zato godišnje potroši struje u vrijednosti od oko 300 kuna, za razliku od hladnjaka klase A koji potroši električne energije u vrijednosti od 200 kuna. Iz proračuna očito je da će se tih 500 kuna razlike koje ste početno izdvojili isplatiti unutar 5 godina, a kako je životni vijek hladnjaka 10 do 15 godina, to unutar životnog vijeka označava ukupnu uštedu na električnoj energiji od 500 do 1000 kuna. Slične uštede moguće je izračunati i za druge kućanske uređaje, ako su poznati podaci o potrošnji s oznaka energetske učinkovitosti i koliko se često uređaj koristi. Kod perilica za rublje i suđe, tako osim uštede električne energije treba uzeti u obzir i uštedu vode, dok perilice sa sušilicom ili samostojeće ledenice rijetko, zbog visoke potrošnje električne energije, postižu energetsku klasu A. Ponekad se, također, zna dogoditi da od dva slična modela onaj više energetske klase bude čak i jeftiniji.


Općenito se preporuča kupnja uređaja A ili A+ klase, no i kod tih uređaja prilikom kupnje potrebno je pozorno proučiti oznaku energetske učinkovitosti ili ako ona nije dovoljno jasno istaknuta zatražiti od prodavača da ju pokaže, na što kupac uvijek ima pravo.


Preuzeto sa: www.energetska-efikasnost.undp.hr

Tagovi

Uređaji