Kako uštedjeti na struji?

Kako uštedjeti na struji?

Novo poskupljenje električne struje mnogi će osjetiti kao dodatni udar na ionako ispražnjene džepove. Kako uspjeti koliko toliko smanjiti utjecaj poskupljenja na kućni budžet? Odgovor se krije u štednji!

Sve veći broj uređaja koji se koriste u kućanstvima troši sve više struje, a sami tim i računi na kraju mjeseca postaju sve veći.

Evo nekoliko kratkih i praktičnih savjeta kako da uštedite značajnija sredstva:


Perilica rublja

Pričekajte da se nakupi "puna" perilica kako je ne bi vrtili na pola ili još prazniju. Rublje perite na nižim temperaturama jer upotrebom novih, suvremenih deterdženata jednako dobro će se oprati i na 30°C umjesto na 40 ili 60 °C. Osim uštede energije, produžujete i vijek trajanja odjeće. Dodatna ušteda je i na izboru kraćeg programa pranja.


Kod pranja rublja najviše struje se troši na zagrijavanje vode. Zato koristite one tabletice za sprječavanje kamenca jer će grijači efikasnije raditi i manje trošiti. Ako je ikako moguće, spojite perilicu na dotok tople vode, tako ćete osjetno uštedjeti.

Ako kupujete novu perilicu onda obavezno kupite onu čija je energetska učinkovitost A ili A+ razred.


Perilica posuđa

I ovdje vrijedi većina pravila kao i za perilicu rublja. Ne perite dva, tri tanjura i nekoliko čaša. Radije to operite ručno. Ako je mguće, perilicu spojite na dotok tople vode jer će se dosta uštedjeti zbog bržeg zagrijavanja vode i općenito, perite na nižim temperaturama (osim ako posuđe nije jako masno i prljavo). Ako kupujete novu perilicu pazite da bude visoke energetske učinkovitosti.


Glačalo

Ovo već svi znaju, ali da ponovimo; glačalo je skoro najveći potrošač el. struje i zato glačajte u terminima kada je struja jeftina. Čim uključite glačalo da ne bi nepotrebno trošili struju i čekali da se ono zagrije, glačajte ono osjetljivo rublje koje ide na nižoj temperaturi. Kasnije glačajte sve ostalo.

Isplati se kupiti kvalitetno glačalo s teflonskom podlogom i "pametnim" regulatorima jer troše osjetno manje el. struje. Rublje kod sušenja lijepo izravnajte jer ćete kasnije morati manje glačati. Ako je presuho, blago ga navlažite (pošpricajte) vodom jer će glačanje biti lakše (kraće) i uz manju potrošnju.


Usisavač

Načelno vrijedi pravilo, skuplje = bolje! Skuplji modeli su uglavnom učinkovitiji uz gotovo istu potrošnju struje. Uvijek provjeravajte vrećice, jer kada su pune, uređaj troši više snage tj. struje, a ista je stvar i sa crijevom. Pazite da je dobro pričvršćeno i da dobro "dihta". Prije usisavanja pripremite teren, razmaknite namještaj i slično kako ne bi na to gubili vrijeme dok usisavač radi.


TV, video, radio, kompjutor...

Sve veći broj multimedijalnih uređaja osjetno povećava potrošnju struje svakog domaćinstva. Za mnoge situacije smo i sami krivi i zato se riješite nekih loših navika. Ne uključujte televizor čim uđete u stan jer je to u većini slučajeva totalno nepotrebno. Ako imate dva ili više TV prijemnika ne palite ih sve. Mnogi ostavljaju računalo upaljeno zato jer su nešto "skidali" preko noći ili dok su bili na poslu. Screen saver ne štedi struju, već samo zaslon. Zato ako nećete neko vrijeme raditi na računalu, ugasite ga.


Standby mod je veliki potrošač

Svi mi gasimo uređaje putem daljinskog upravljača, ali uređaj i dalje ostaje uključen u tzv. Standby modu. Činjenica je da on tako troši vrlo, vrlo malo struje, od 2 - 10 W, rijetki troše više od 10W. Međutim, problem je u broju uređaja kojih je danas sve više i broju dana pa kad to sve pomnožite dođete do cifre da trljate oči i ne možete vjerovati.

Ako zbrojite ukućane i broj mobitela tj. punjača za mobitele i pretpostavite da su svi stalno ukopčani, ako su TV prijemnici ukopčani, DVD player, prijemnik satelitskog signala, muzička linija, PC računalo, zvučnici od računala, printeri, telefoni i fax uređaji... to je red potrošnje od blizu 100 W! Pomnožite to s 24 sata pa puta 365 dana i dođete do cifre od 876 kW, a to je po najnovijoj cijeni (1.45 kn) jednako 1.270 kn!


Osim uz navedene uređaje, značajna ušteda električne struje može se postići odabirom štednih žarulja, ali o tome smo već pisali pa pročitajte na linku.


Značajne uštede donosi i pravilan odnos prema kuhinjskim uređajima, a o tome saznajte više u članku Ušteda električne energije u kuhinji.

Nadamo se da smo vam s ovih nekoliko savjeta "otvorili" oči i da ćete se znati nositi s većom cijenom struje.

UrediSvojDom