Protuprovalni i blindirani prozori

Protuprovalni i blindirani prozori

Sigurnost vašeg doma uvelike ovisi o prilici koju ste dali provalniku. Naime, svaki otvor u vašem domu je prilika za one koji žele ući bez dozvole, a loši su prozori pozivnica za besplatni upad. Postavljanje dobre zaštite zavisi prije svega živite li u kući ili stanu. Stanove je puno lakše zaštititi jer je najčešće dovoljno postaviti dobra vrata i već ste u najmanju ruku prevenirali u cijelosti, ili maksimalno zakomplicirali provalu. Kuće, s druge strane imaju još i dodatno mjesto ulaska, a to su vaša vanjska stakla koja u principu osim od kiše i vjetra ne štite i od neželjenih osoba. Kako se najbolje i najefikasnije zaštititi od upada provalnika, saznali smo od stručnjaka za protuprovalnu zaštitu.


Prozor kao najslabija karika

Prozori su česta meta kako na obiteljskim kućama tako i na urbanim vilama jer ih ljudi zaboravljaju ili podcjenjuju njihovu važnost. Ukoliko želite adekvatno zaštititi sebe i svoju imovinu običan protuprovalni prozor je sasvim dovoljan, ali ukoliko imate veću imovimu ili se bavite posebno rizičnim zanimanjima, možda bi trebali razmisliti i o blindiranim staklima – govori Matko Murić, samostalni policijski inspektor Policijske Uprave Zagrebačke.

Sigurnosni se prozori razlikuju po kvalitetnim sigurnosnim okovima koji su puno jači i čvršći od standardnih te bravom na kvakici koja onemogućava provalnika da zavuče "pajser" i razvali štok vrata, što je najčešći i najlakši način ulaska. Iako su u startu nešto skuplji, po mišljenju profesionalaca oni predstavljaju trajno rješenje jer je sigurnost koju nude neusporediva u odnosu na obične prozore.

Ukoliko ne uspije ući pomoću poluge, za što treba jako puno vremena i truda provalnik može pokušati razbiti staklo, ali dobar sigurnosni prozor će ga i u tome spriječiti. Naime, staklo je sa unutrašnje strane presvučeno prozirnom folijom izuzetne čvrstoće koja spriječava rasprskavanje pa se postiže efekt automobilskog stakla koje se pri udaru ne raspada u komadiće već ostaje u jednom komadu pričvršćeno za okvir – objašnjava Murić. Ukoliko i dalje želi ući provalnik će nakon razbijanja stakla morati nožem razrezati foliju koja je na to vrlo otporna pa će rezanjem napraviti dodatnu buku koja privlači pažnju sustanara, a to je ono što najmanje želi. Nakon što izgubi mnogo dragocjenog vremena, shvatit će da se daljnja provala zapravo ne isplati i potražiti neku lakšu metu – dodaje Murić.


Cijena zavisi od vrste i modela, ali uz dobar plan moguće je dosta uštedjeti. Naime, potrebni su samo u prizemlju dok su viši katovi vrlo rijetko na udaru provalnika, ali prema riječima Murića (i nekim primjerimam iz prakse) za punu protuprovalnu učinkovitost ne smiju se zaboraviti niti balkonska vrata. Mnoge firme već pri kupnji nude mogućnost ugradnje ovakvih prozora što u konačnici ispada puno jeftinije, a znatnu uštedu možete dobiti i ukoliko preuređujete objekt tako da sve prozore zamijenite odjednom te dobijete popust na količinu – dodaje dalje Murić.


Preuzeto sa: www.budimo-sigurni.com