Protuprovalna vrata - sigurnost doma

Protuprovalna vrata - sigurnost doma

Gdje kupiti vrata?

U našem katalogu proizvoda možete vidjeti samo manji dio ponude protuprovalnih vrata koje nude kvalificirana poduzeća. Tamo gdje kupite vrata dobiti ćete i najkavalitetniju ugradnju.

Statistike koje govore o porastu kriminala točnije o provalama u stanove, kuće, vikendice i apartmane nažalost ukazuju na sve veću nesigurnost naših domova. Porast provala najočitiji je u urbanim sredinama i to upravo u vrijeme godišnjih odmora kada naši domovi ostaju sami.


Kako se osigurati od provalnika?

Ugradnjom alarmnih sistema kojih na tržištu ima nebrojeno mnogo, nije loše, ali ako nije riječ ipak o nekom sofisticiranom sistemu, provalnik će ga vrlo jednostavno zaobići i učiniti vam štetu. Kako je statistički utvrđeno da se najveći broj provala ostvaruje ulaskom kroz glavna vrata, treba početi od toga. Činjenica je da nema tih vrata koja iskusan lopov neće moći otvoriti (provaliti), ali obzirom da je lopovu vrijeme najveći neprijatelj, treba mu otežati posao. Ima mnogo slučajeva gdje su ljudi vraćajući se doma pronašli tragove pokušaja provale. Očito je da lopov nije uspio u kratkom roku provaliti protuprovalna vrata te je odustao.

Presjek protuprovalnih vrata
Presjek protuprovalnih vrata

Što su to protuprovalna vrata?

Protuprovalna vrata su vrata s osnovnom funkcijom uz dodatak sigurnosnih elemenata. Sastoje se od krila vrata i okvira. Okvir (štok) je izrađen od čeličnog lima i trebao bi biti izrazito čvrst kako se ne bi deformirao uslijed nasilnog djelovanja. Kvalitetu protuprovalnih vrata određuje standard koji ne propisuje vrstu brave, već određuje najveće dopuštene deformacije vrata i najkraće vrijeme koje vrata moraju izdržati prilikom testiranja na pokušaj provale. Krilo protuprovalnih vrata također je izrađeno od čeličnog lima sa horizontalnim i vertikalnim ojačanjima. Ispunjena su mineralnom vunom ili poliuretanskom pjenom (ili nekim drugim sredstvom) u svrhu zvučne i termičke izolacije.


Brava

Brava na vratima je važan element sigurnosti i postoje dvije vrste, sefovske i cilindrične. I jedna i druga okretom ključa zaključava vrata u nekoliko točaka (4, 8, 12...) na sve četiri strane tako da je vrata praktički nemoguće izbiti iz okvira. Preporučuje se sefovska brava zbog svoje kompliciranije izvedbe.

Sigurne brave imaju i po desetak uporišnih točaka

Sigurne brave imaju i po desetak uporišnih točaka
Sigurne brave imaju i po desetak uporišnih točaka

Završna obrada

Protuprovalna vrata imaju završnu obradu kao i bilo koja druga. Mogu biti metalna ili od drvenih panela u različitim strukturama i bojama (hrast, orah, bukva...). Kvake se postavljaju u više varijacija; pomične, fiksne ili kugle, a mogu biti izrađene od metala ili plastike.


Kakva protuprovalna vrata izabrati?

Tržište je preplavljeno protuprovalnim vratima od kojih mnoga, ruku na srce, ne udovoljavaju ni minimalne tehničke uvjete. Cijene se kreću od nevjerojatno malih 700 kn pa do nekoliko tisuća kuna. Topla preporuka je da ne kupujete protuprovalna vrata i ugrađujete ih samostalno jer osim dodatnog troška nećete postići ništa više. Ipak prepustite stvar stručnjacima koji će najbolje odraditi ovaj zahtjevan posao.

UrediSvojDom