Uredan prostor za čiste misli

Uredan prostor za čiste misli

Početak godine pravo je vrijeme da se riješimo nepotrebnih predmeta i uvedemo reda u životni prostor. Mnogima je pisaći stol zatrpan raznim papirima i starim novinama, a ormari prepuni odjeće koja viš nije u modi ili jednostavno nikome ne pristaje. Jednom riječju, okruženi smo, čak ugušeni neredom. Kad sva ta zbrka izmakne kontroli, i kreativnost i ravnoteža neminovno dolaze u pitanje.


Pamtimo samo lijepe trenutke

Navika skupljanja predmeta i uspomena nasljeđeno je vjerovanje da je naš identitet povezan s predmetima koji nas okružuju. Ti tzv. pozitivni predmeti, vezani uz lijepe trenutke i događaje, čine nas sretnima i pozitivno djeluju na stanje duše i tijela, jer potiču pozitivnu energiju, a već samo pogled na njih ispunjava nas srećom i zadovoljstvom. Suprotno tome, predmeti koji nas podsjećaju na neke nemile događaje ili tamna razdoblja života mrski su nam i bez sumnje najbolje rješenje je riješiti ih se što prije.


Skupljanjem stvari samo gomilate probleme

Nered se akumulira zbog raznih razloga, a svi imaju korijene u psihologiji.

  • Zatrpavanje domova nepotrebnim namještajem i velikom količinom ukrasnih i drugih predmeta rezultat je straha od gubitka vlastite kreativnosti
  • Uvjereni ste da bi vam neki predmet možda mogao poslužiti, iako ga već dugo niste trebali? Riječ je o pomami za skupljanjem, koja prikriva snažan strah od budućnosti i pomanjkanje vjere u vlastite sposobnosti.
  • Stvari koje se dulje ne koriste, čak i ako se spremaju i odlažu na isto, skriveno mjesto, smetnja su podsvijesti: i u tom slučaju, nova energija ne može slobodno kolati našim životom.
  • Predmeti koje treba popraviti i poslovi koje treba dovršiti stvaraju nered i ukazuju na sklonost izbjegavanja problema.
  • Nesređen i neuredan životni i radni prostor nakon nekog vremena loše će utjecati i na naše stavove prema životu kao takvom i ljudima s kojima smo u kontaktu, a ravnodušnost prema kroničnom neredu zapravo je samo vrsta obrambenog mehanizma.

Nered je vrsta alibija, opravdanja za odgađanje i nerješavanje problema
Nered je vrsta alibija, opravdanja za odgađanje i nerješavanje problema

Čišćenje ormara je pozitivna promjena u životu

Na kraju nekog crnog razdoblja u životu, često osjećamo potrebu za čišćenjem ormara, krčenjem radnog stola ili uvođenjem reda u ostavi. Oslobođenje od nereda praktična je metoda uspostavljanja veze sa samim sobom i mentalnog čišćenja: odvajanje od nepotrebnih predmeta i uvođenje reda u životni prostor pozitivno djeluju na stanje duha, omogućujući nam da se na taj način oslobodimo starih navika te otvorimo prostor novoj energiji i pozitivnim događajima. Dom je produženje nas samih i mjesto gdje se svatko od nas opušta i odmara. Upravo iz tog razloga mora biti ugodan i funkcionalan, ali i vedar i prozračan. Fantazija i kreativnost neminovni su u svakodnevnom životu i, stoga, da bi mozak mogao pravilno i u potpunosti funkcionirati, potrebni su mu tišina, prostor, praznina i red. Okrenite se oko sebe, pogledajte svoj radni stol i krenite u detaljno oslobađanje nepotrebnog balasta.


Nered u stanu, nered u glavi

Kroničan nered u kući, podrumu, ostavi ili u uredu i na radnom stolu može biti neprijatelj mentalne ravnoteže i dobrog raspoloženja. Nered uzrokuje povećan umor, osjećaj statičnosti i nesposobnosti rješavanja problema vezanih uz sačuvane uspomene. Nered nas podsjeća na prošlost, možda čak i burnu, i sprječava hvatanje ukoštac sa situacijama novog života ili novim navikama. Fizički, kao i virtualni prostor u našem mozgu, previše su zakrčeni nepotrebnim uspomenama i onemogućuju prihvaćanje noviteta. Nered je vrsta alibija, opravdanja za odgađanje i nerješavanje problema bez osjećaja krivnje. Jedan je i od uzročnika obiteljskih nesuglasica. Na dulji rok uzrokuje depresiju, te pesimizam. Kroničan nered košta nas fizičke, kao i mentalne energije, a potrebno nam je i više vremena da pronađemo neku stvar.

UrediSvojDom