Mala djeca i kućanski uređaji

Mala djeca i kućanski uređaji

Potencijalne opasnosti koje u domaćinstvu vrebaju na malu djecu su velike. Naročito od strojeva i uređaja koje djeca obožavaju istraživati...

Hladnjak

Ono što nije namijenjeno djeci, stavite na više police hladnjaka, a sokove, voće i sličnu dječju hranu postavite niže kako bi im bile dostupne.

Ako imate malu djecu koja su tek prohodala, nabavite sigurnosne uređaje za zatvaranje hladnjaka kako bi spriječili otvaranje i eventualni ulazak djeteta unutra.


Štednjak i pećnica

Posude postavljajte na drugu stranu od ruba peći, a ručke okrećite prema unutra kako znatiželjne ruke mališana ne bi slučajno povukle posudu prema dolje.

Uspostavite „sigurnosnu zonu“, tako da obilježite malim tepihom ili sličnim područje kuhinje ispred pećnice kako bi djeca ostala na sigurnoj udaljenosti od pećnice dok je vruća.

Ne pokazujte maloj djeci kako se pali plinsko kolo ili pećnica. Mogli bi to kasnije nesvjesno ponoviti i dovesti se u opasnost.


Stroj za pranje posuđa

Vrata stroja za pranje posuđa uvijek držite zatvorena. Oštri kuhinjski pribor poput noževa i vilica može biti opasan za djecu.

Kao i kod pećnice, i ovdje stvorite „sigurnosnu zonu“, prilikom otvaranja vrata perilice kako bi izbjegli opekline od vruće pare koja zna izaći pri otvaranju.


Stroj za pranje rublja

Vrata obavezno moraju biti zatvorena jer maloj djeci svašta padne na pamet.

Kada se ne koristi, perilicu rublja obavezno isključiti iz električne struje kako je djeca ne bi ni slučajno mogla pokrenuti.


Mali kućanski aparati

Mikseri, sjeckalice, blenderi, tosteri, cjedilice, pekači, roštilji i slični uređaji ni u kojem slučaju ne smiju ostati djeci na dohvat ruke. S nekima od njih mogu se ozijediti zbog oštrih dijelova bez obzira jesu li uključeni u struju.


Naročito treba pripaziti da se djecu zaštiti od slučajnog dodira s električnom strujom u utičnicama, prekidačima ili produžnim kablovima. Najdjelotvornija zaštita je ona fizička, kada se u utičnice utakne plastična zaštita koju će dijete vrlo teško samostalno izvaditi.

UrediSvojDom