Kupiti novo ili obnoviti staro?

Kupiti novo ili obnoviti staro?

Što je isplativije? Kupiti novu kuhinju ili staru obnoviti? Ako su stari elementi još uvijek u dobrom, čvrstom stanju, možda je onda mudrije obnoviti ih. Proći ćete deset puta jeftinije, a u konačnici ćete imati novu kuhinju!


Cijeli postupak obnove rasporedite u nekoliko koraka:

1. korak - idejna priprema: odlučite u koju boju ćete prebojati elemente. Skinite s elemenata jedna manja vrata i ponesite ih sa sobom kako bi vam trgovci znali reći koja vrsta boje će najbolje ići na tu vrstu drva. Odma se raspitajte i o postupcima bojanja te kupite sve što je potrebno (brusni papir, kit za zapunjanje sitnih udubina, špahtle za ravnanje, kistove, valjke, pik trake za izvlačenje ravnih linija, zaštitne folije...). Nakon toga razmislite da li ćete zamijeniti koji uređaj (štednjak, ugradbenu pećnicu, perilicu napu...). Ako da, onda to učinite prije bojanja jer kasnije vam se može dogoditi da novi uređaj "ne sjeda" 100% na mjesto staroga pa će to biti vidljivo i ružno.


2. korak - tehnička priprema: kada ste sve lijepo osmislili i pripremili, krente u akciju. Sve uređaje koje možete maknuti/izvaditi, slobodno maknite, a one koji ostaju oblijepite zaštitnom folijom i pik trakom ili selotejpom. Poskidajte vrata i ladice. Ako je koji pant na vratima slab ili pokvaren, zamijenite ga.

Bojite samo fronte elemenata tj. vrata i ladice te rubne trake jer unutrašnjost tako i tako nije vidljiva. Kao prvi korak prije bojanja izvedite temeljito čišćenje elemenata. Zbog povećane masnoće možda je najbolje prvo ih oprati nekom blažom otopinom koja će ukloniti masne naslage.

Drugi korak je brusni papir. Uzmite malo grublji i s njim pređite po rubovima (tamo je najmasnije i najzmazanije). Ako ima kakvih ugubina ili krhotina, zapunite ih kitom. Nakon sušenja sve izbrusite i u konačnici finim brusnim papirom pređite preko svih elemenata.

Ako su elementi potpuno ravni (ili većinom ravni) možete si olakšati tako da koristite električnu vibracijsku brusilicu. Bit će brže i lakše. Ako su elementi reljefni onda ćete morati stvar obaviti ručno ili nabavite valjak za brušenje. Na kraju uzmite mekšu krpu i njome prebršite sve elemente kako bi uklonili svu prašinu od brušenja. Sad je sve spremno za bojanje.


3. korak - bojanje: Radite prema uputama proizvođača boje. Završni izgled elemenata ovisit će o vrsti boje i tehnici bojanja. Možete svašta kombinirati. Bojanje možete obaviti ručno, kistom i valjkom, a možete koristiti i neki uređaj za špricanje (bojanje). Za rad s uređajem treba nešto iskustva tako da prije bojanja konkretnih elemenata isprobate kako to ide na nekom komadu šperploče.


4. korak - sastavljanje: nakon što ste sve pobojali, prije sastavljanja ostavite sve elemente minimalno tri dana da se dobro osuše. U praksi se pokazalo da nije na odmet i duži period sušenja, ali i tri dana će biti dovoljna. Poskidajte sve zaštitne trake i folije, vratite vrata, ladice i uređaje na svoja mjesta, sve očistite i to je to! Potpuno nova kuhinja uz minimalan trošak.

Pogledajte nekoliko primjera preobrazbe:

Kupiti novo ili obnoviti staro?
Kupiti novo ili obnoviti staro?
Kupiti novo ili obnoviti staro?
Kupiti novo ili obnoviti staro?