Zašto je hodanje dobro?

Zašto je hodanje dobro?

Za vaše srce

Samo 30 minuta hoda tri ili više puta tjedno može smanjiti krvni tlakTlak krvi na površinu stjenke krvnih žila., pokazuje istraživanje u Journal of Epidemiology and Community Health. Osim toga, hodanje nekoliko puta tjedno je učinkovito kao snažna vježba za smanjivanje rizika od srčanih bolesti kod žena.


Za vaš mozak

Hodanje potiče mozak na proizvodnju endorfina, hormona koji je odgovoran za dobar osjećaj, pomaže ublažiti stres1. pritisak. 2. bilo kakvo stanje koje uzrokuje duševnu ili tjelesnu napetost. i odbija tugu. U stvari, klinički depresivni ljudi osjećaju se manje napeto, umorno, ljutiti i zbunjeno nakon samo 10 minuta hoda, prema studiji Sveučilišta Duke.


Za vaš ten

Kao i sve kardiovaskularne vježbe, hodanje tjera srce da pumpa krv i poboljšava cirkulaciju, a bolji protok krvi znači da vaša koža (najveći organStrukturna jedinica životinje ili biljke koja služi posebnoj svrsi. tijela) dobiva dovoljno krvi bogate hranjivim tvarima potrebne za optimalno zdravlje.


Za vaš imunološki sustav

Možete smanjiti izglede za prehladu šetnjom 45 minuta dnevno, pet dana u tjednu, tvrdi jedna studija. Razlog: hodanje održava zdravu cirkulaciju, što zauzvrat omogućuje prenošenje imunoloških stanicaNajmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju. koje će brže ubiti viruse i bakterijeJednostanični mikroorganizmi koji imaju tri osnovna oblika: štapića (bacili), okruglasti (koki) i spiralni (spirila). Obično se smatra da bakterije uzrokuju bolesti, ali su mnoge bakterije korisne i ne uzrokuju bolesti..


Za vaše kosti

Vježbe poput hodanja pomažu u izgradnji koštane mase, što može umanjiti vjerojatnost pojave osteoporoze. U jednoj studiji, žene koje su hodale 1.5 kilometara svaki dan produžile su zdravlje kostiju za sedam godina.


Preuzeto sa: www.centar-zdravlja.net