Hrkanje

Hrkanje

Par sati prije spavanja ne jedite teške obroke i ne pijte alkoholna pića. Prestanite pušiti, jer pušenje uzrokuje nadražaj sluznice i otok grla, što dovodi do zatvaranja dišnih putova i hrkanja. Radi mira u kući i boljeg sna ostalih članova vaše obitelji poslušajte par savjeta koji vam mogu pomoći riješiti se hrkanja.


Podignite uzglavlje u krevetu sa par dodatnih jastuka, umjesto da ležite ravno na leđima, jer vam tako podignutim neće tkivo iz grla ulaziti u zračne prolaze. Pokušajte spavati na boku, jer spavajući na leđima jezik i nepce zatvaraju prolaz zraka, što uzrokuje hrkanje. Velika je vjerojatnost okretanja u snu, pa kako biste ostali na boku, pokušajte kada idete na spavanje obgrliti jastuk rukama, što će vas možda duže zadržati u bočnom položaju. Osobe koje hrču zbog začepljenog nosa trebaju prije spavanja staviti kapi za nos ili isprati nos sredstvima koja se mogu nabaviti u svim ljekarnama, a temelje se na morskoj vodi. U slučaju kada problemi sa začepljenim nosom traju duže, treba se obvezno javiti liječniku, da bi se ustanovilo zašto se to dešava.

Kupite u ljekarni trake za nos, koje će vam držati nos otvorenim i na taj način će se povećati protok zraka, što ublažava hrkanje.


Ako imate alergiju na prašinu, grinje ili plijesan, neophodno je održavati spavaću sobu izrazito čistom i ako je moguće bez tepiha i zavjesa, jer one sakupljaju puno prašine i grinja u sebe, a posteljinu treba prati što češće i to na visokim temperaturama.

Alergični na pelud vjerojatno imaju samo sezonske probleme sa hrkanjem, pa je neophodno ublažiti upalu koju izaziva alergija na pelud, a u tome pomaže čaj od koprive. Par sati prije spavanja ne jedite teške obroke i ne pijte alkoholna pića. Prestanite pušiti, jer pušenje uzrokuje nadražaj sluznice i otok grla, što dovodi do zatvaranja dišnih putova i pojave hrkanja.


Preuzeto sa: www.mojezdravlje.net