Dječji rođendan - korak po korak

Dječji rođendan - korak po korak

Dječji rođendani sinonim su za radost, smijeh i beskrajno slavlje! No planiranje dječje rođendanske zabave nije lako. Današnja djeca znaju što žele, pa su i njihove želje i zahtjevi što se tiče organiziranja rođendanskih zabava sve sofisticiraniji. Morate voditi brigu o pozivnicama, darovima za slavljenika i goste, dekoracijama, hrani i piću, zahvalnicama, igrama i sl., a sve to unutar ograničenog budžeta i po mogućnosti uz što manju količinu stresa. Evo nekoliko ideja kako u tome uspjeti...


Tema rođendana

Odaberite temu rođendana koja će biti interesantna malom slavljeniku i njegovim prijateljima, a ovisno o njihovoj dobi. Tema može biti bazirana na omiljenom filmu, crtiću, knjizi, sportu kojim se vaše dijete bavi ili hobiju. Uvijek popularne teme: princeze, vile, gusari, dinosauri, autići, vanzemaljci, nogometne zabave ili čak zabave za male šefove kuhinja. Kad odaberete temu, ona se mora reflektirati u svim dijelovima zabave, od pozivnica, preko dekoracija, igara i torte...

Dogovorite datum, mjesto i vrijeme slavlja, te napravite listu gostiju Ako rođendan slavite u igraonici, možete ga organizirati i tijekom tjedna. Ako pak rođendan pripremate u vlastitom domu, vikend je vrijeme za slavlje (petak ili subota). Odredite točno vrijeme početka i kraja zabave za malce (2 i pol sata više je nego dovoljno). Prijepodnevne zabave idealne su za djecu do 4 godine (obično su u to doba dana svi dobre volje), a što su djeca starija, rođendan može kasnije početi. Pozivnice pošaljite dovoljno rano kako bi znali broj malih i velikih gostiju.

Danas rođendaonice i igraonice imaju spremne gotove pozivnice u koje je samo potrebno upisati ime slavljenika, ime gosta, datum, vrijeme i mjesto slavlja, no nema ničeg ljepšeg od ručno izrađenih pozivnica koje su djeca izradila sama uz pomoć svojih roditelja. Svaka pozivnica je unikat i svojevrsno umjetničko djelo, po temi vezano uz temu samog rođendana. I ne zaboravite provjeriti telefonom tko sve stvarno dolazi na zabavu (male pozivnice lako se zagube u hrpi pošte i ostalih papira današnjih zaposlenih roditelja).


Ne zaboravite na dekoracije

Ukrasite ulaz svog doma balonima, papirnatim lančićima i vijencima kako bi gosti odmah znali da su na pravom mjestu. Raznorazne dekoracije danas možete pronaći u svakom supermarketu, trgovini igračkama ili specijaliziranim party dućanima. Tamo možete pronaći i ostale potrepštine za zabavu koje će biti u skladu s temom rođendanske zabave (papirnate stolnjake, tanjure i čaše, pribor za jelo, salvete, slamke, svjećice, puhalice i kape za goste).


Itinerer rođendana s igrama i aktivnostima za djecu

Isplanirajte igre i aktivnosti počevši od trenutka dolaska gostiju. Pripremite im kutak za bojanje, slaganje puzzli, nakita od perlica i tjestenine, origami, plastelin i sl. Pripremite i kutak za "tetoviranje", bojanje lica i tijela, izradu ludih frizura...

Organizirajte mini team building igre, potrage za blagom, tombole s mini nagradama, karaoke. Igre bi trebale biti u intervalima od 15-20 minuta, s pauzama za klopu i tortu, ali budite fleksibilni. Uvijek pripremite više igara nego što će vam trebati, a mnoge igre djecu mogu toliko oduševiti da će ih htjeti igrati iznova. I zatražite pomoć bake ili prijateljice koje mogu fotografirati, brinuti se o hrani i piću i ostaloj logistici dok se vi igrate.


Hrana i piće

Hrana i piće neka budu što jednostavniji. Djeca vole jesti prstima, pa pripremite dovoljno malih zalogaja i grickalica kojima će se jednostavno sami moći poslužiti. Za piće idealna je obična voda, no dopustite im i malo slatkog grijeha u obliku gaziranih sokova. Torta je vrhunac svakog rođendana. Gotovu ili tortu koju ste sami ispekli ukrasite prekrivkom za tortu sa slikom djeteta, raznobojnim svjećicama i pripremite se na puhanje do 10 puta.


Oproštajni darovi za male goste

Kako bi rastanak na kraju zabave bio što lakši, pa čak i sretan, pripremite sitne darove za male goste. Vodite računa da su sitni darovi vezani uz temu rođendana (ako je tema Party za princeze darujte djevojčicama gumice i špange za kosu ili nakit s likovima Disney princeza, izradite krune za svaku gošću ili čarobne štapiće, dječacima darujte figure konja ili izradite mač za princa). Važno je da darovi nisu preskupi, da se djeca mogu s njima igrati, a bilo bi krasno da su ih slavljenici izradili sami ili uz pomoć roditelja. Darovi mogu biti i edukativni (npr. mini memory kartice, mini knjige i slikovnice), a mogu biti i slatki (bombonima i čokoladicama djeca se uvijek vesele). Pripremite posebne darove za djevojčice i dječake (umotajte ih u papir ili ukrasne kutijice različitih boja ili motiva)


Savjet za mame

Ne gubite vrijeme glancajući vaš dom prije rođendana. Djeca će u prvih 15 minuta rođendana od vašeg savršeno čistog i dekoriranog prostora napraviti džumbus. Koristite papirnato posuđe i ukrase kako bi imali što manje čišćenja i pranja poslije. Ne paničarite, opustite se i uživajte i vi u rođendanu svog djeteta koji je samo jednom godišnje.