Od obitelji ne možemo pobjeći: zdravi obiteljski odnosi i kako ih postići

Od obitelji ne možemo pobjeći: zdravi obiteljski odnosi i kako ih postići

Sigurno se pitate što su to sad “zdravi” obiteljski odnosi? Nismo otkrili toplu vodu, no, na žalost, iako većina nas zna kako izgledaju normalni odnosi u obitelji, ima onih koji zbog tuđe ili svoje krivice to ne znaju ili ne shvaćaju.

Odnose u obitelji, kao i naš organizam, treba promatrati kao sustav međusobno povezanih dijelova. Ako sustav nije u ravnoteži, odnosno, ako pojedini dijelovi sustava ne funkcioniraju, drugi dijelovi će nastojati preuzeti njegovu funkciju da bi popunili prazninu. Preneseno u obiteljske okvire o kojima pričamo, djeca kao najosjetljiviji članovi održavaju tu ravnotežu najčešće kroz problematično ponašanje kojim preusmjeravaju pažnju i aktivnosti obitelji, a često i kroz izražavanje osjećaja i ponašanja koje se u obitelji zabranjuje ili potiskuje. Upravo to problematično ponašanje djece trebalo bi biti radar odraslima da uoče kad u obitelji nešto “ne štima”. Iako zvuči vrlo jednostavno i uočljivo, mnogi ljudi ne primjećuju probleme ili ih ignoriraju i opravdavaju sve do ozbiljne krize ili čak vanjske intervencije, kada se odgovornost najčešće prebacuje na dijete.

Kao što smo i istaknuli, nije sve u neprimjećivanju problema. Jednako tako razlog je i ignoriranje, odnosno, strah od etiketiranja od strane okoline. Rijetko tko od nas želi priznati da ima probleme, kao da je to stramota. Tako je i u obiteljima. No, treba znati da nitko nije savršen. Iako se možda na van prezentiraju kao lijepe i savršene obitelji, nema te obitelji koja je savršena. Ne bi je trebalo ni biti. Sasvim je normalno i da dijete koji put dobije lošu ocjenu, kao i da se djeca, ali i roditelji, tu i tamo posvađaju. Naravno, sve u granicama normale.


Karakteristike zdravog odnosa u obitelji

- Zdrava i zrela odrasla osoba sposobna je preuzeti odgovornost za svoje osjećaje, ponašanje i životne okolnosti, te nema potrebe očekivati od djeteta da dijeli tu odgovornost.

- Zdrava uloga roditelja je da podržava dijete u odrastanju i stvaranju vlastite osobnosti, te konačno i u odvajanju i izgradnji neovisnog života.

- Zdrava uloga djeteta je da poštuje svoje roditelje, njihovu prošlost i iskustva, ali i da se usmjeri na vlastiti život, svjesno da su roditelji odrasla ljudska bića, što znači sposobna da preuzmu i žive svoje odgovornosti.

Za razliku od ovih karakteristika zdravog odnosa, one koje bi ocrtavale nezdravi jesu nezreli roditelji, koji od djece očekuju zahvalnost i vraćanje duga, što ponekad podrazumijeva žrtvovanje svojih potreba, pa i osobnosti. Također, mnogi ambiciozni roditelji očekuju da dijete ispunjava njihove želje i potrebe, no to može dovesti do patnje, emocionalnih poremećaja, krivnje i problema u odnosima, koji se u pravilu prenose iz generacije u generaciju. Rastave i svađe, ali one koje prelaze tu normalu od zdravih, uobičajenih svađa, osim što su vrlo bolne za djecu, također ih mogu učiniti nesigurnim osobama i razviti probleme s povjerenjem u ljude - ili samog sebe.


Zašto je važno imati zdrave odnose?

Skladni obiteljski odnosi temelj su kvalitetnog života. Upravo o odnosima ovisi hoće li neka osoba biti sretna ili ne. O odnosima također ovisi je li određena osoba uravnotežena ili ne. Osoba koja izbjegava odnose s drugim ljudima ili je većina njenih odnosa loša, ne može se nazvati zdravom osobom. Tako su odnosi i njihova kvaliteta vrlo dobro dijagnostičko sredstvo jer direktno ukazuju na stanje u kojem se osoba nalazi.

Preuzeto sa: www.budi.in