Zdrav duh u zdravom tijelu - Pijte ljekoviti sok od koprive

Zdrav duh u zdravom tijelu - Pijte ljekoviti sok od koprive

Kopriva je biljka koja se nalazi gotovo svuda i odmah se prepoznaje. U Hrvatskoj se nalaze dvije vrste ove korisne biljke, velika ili obična kopriva (Urtica dioica L.) i mala kopriva (Urtica urens L.). Dok je velika kopriva trajna i dvodomna biljka koja naraste do 150 cm, mala kopriva je jednodomna i jednogodišnja i može narasti do 60 cm visine. I jedna i druga vrsta odlična je za prehranu i ima ljekovita svojstva. U mladoj biljci koprive nalazi se čak 75 – 140 mg% vitamina C, do 2 mg% karotina, zatim vitamin K,B2 i pantotenska kiselina. Sadrži i veće količine fosfora, kalcija, željeza, kremične kiseline, biljnih hormona te enzima.

Po pitanju ljekovitog svojstva kopriva se preporučuje ljudima koji pate od slabokrvnosti odnosno anemije, reume, gihta, bubrežnih bolesti, ateroskleroze, šećerne bolesti, bolesti probavnih organa ili su pak slabog imuniteta. Kopriva se može upotrebljavati za jelo, a naročito se savjetuje sok od ove biljke.

Kako koristiti ljekoviti sok od koprive?

Pažljivo operite boce u koje ćete pohraniti sok od koprive, uključujući i čepove. Zagrijte ih pod temperaturom od 75°C.Istiješteni hladni sok izlijte u tople boce i zatvorite s čepom sve osim jedne jer ćete pomoću nje mjeriti temperaturu soka. Sve boce stavite u lonac na čije dno prethodno položite krpe, neku daščicu ili drvenu rešetku. To je potrebno napraviti kako ne bi došlo do pucanja boca tijekom kuhanja vode. Također, boce se ne smiju međusobno doticati i zato između njih postavite krpu. Napunite lonac s čistom, hladnom vodom i pustite da se zagrije. U bocu koju niste zatvorili stavite toplomjer i to do dna s ciljem kontrole temperature soka. Boce vadite nakon što temperatura dođe do navedenih 75°C. Otvorenu bocu možete začepiti. Idući korak je spremanje boca u prikladnu kutiju ili sanduk, s grlom prema dolje i treba ih pokriti dekom. Čim se boce ohlade potrebno je grlo boce staviti u tekući vosak (1-2cm) kako čep ne bi propuštao zrak.

Ljekoviti sok od koprive treba se čuvati u tamnim i hladnim prostorima, tako da su boce polegnute. S ovim savjetima ljekoviti sok od koprive može stajati spremljen i više godina. Zdrav duh u zdravom tijelu.

Autor: A. B.