Opasnost od krpelja – Saznajte kako se zaštititi

Opasnost od krpelja – Saznajte kako se zaštititi

Svake godine s dolaskom lijepog vremena i sve viših temperatura dolazi opasnost od krpelja. Oni se nalaze na livadama, ali i na gradskom području, svuda gdje ima trave i grmlja. Kako bi se zaštitili od krpelja preporučuje se cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa svima koji borave u prirodi, bilo zbog posla ili rekreacije.

Ako je netko pokupio krpelja i nije cijepljen treba otići kod liječnika najkasnije četiri dana nakon uboda i ondje će dobiti zaštitni serum. Kod uboda od strane zaraženog krpelja na mjestu uboda pojavit će se crvenilo koje se širi i blijedi u središtu. To znači da se radi o bolesti borelioza ili lajmska bolest i nužno je koristiti antibiotike. Uz njihovu primjenu bolest će se u potpunosti izliječiti, dok u suprotnom bolest napreduje i mogu se javiti neugodne posljedice na srcu i živcima.

Preventivne mjere za zaštitu od krpelja

Krpeljima ćete onemogućiti da se prihvate za vašu kožu ako ćete tijekom boravka u prirodi nositi prikladnu odjeću i obuću, hlače i majice dugih rukava, rukavice, visoke cipele i kapu. Preporučuje se da tkanina ne bude tanka i prozračna, a kada je u pitanju boja najbolje je izbjegavati žutu jer ona privlači kukce. Obavezno prilikom dolaska kući skinite odjeću i dobro pregledajte imate li možda krpelja negdje na koži.

Dobra zaštita protiv krpelja su zaštitna sredstva koja se stavljaju na nezaštićene dijelove lica i kože. Takva sredstva se mogu kupiti u raznim oblicima, na primjer, u spreju ili kao krema.

Ako vam se dogodi da se krpelj zakači za vašu kožu najbolje ga je ukloniti pincetom ili običnom šivaćom iglom, ali dobro pazite da u koži ne ostanu dijelovi.

Autor: A. B.