Ukrasne biljke za vašu kuću ili stan

Ukrasne biljke za vašu kuću ili stan

Ukrasne biljke u kući ili stanu podići će vizualni dojam prostorije, a uz to imaju i brojne druge prednosti. Na primjer, pročišćavaju zrak, neke pomažu kod sprječavanja bolesti, a prema određenim studijama okruženje cvijećem poboljšava produktivnost, potiče kreativnost i popravlja raspoloženje.

Najbolje biljke za čišćenje zraka su Areca palma, Sanseverija, Gerber, Đavolji bršljan, krizantema, ciklama, fikus, drvo života, orhideja i brojne druge. Cvijeće i biljke ipak se najčešće nabavljaju zbog dodatne dekoracije doma.

Ukrasne biljke za vašu kuću ili stan

Prilikom izbora ukrasnih biljaka najprije se trebate dobro raspitati o uvjetima održavanja, mogu li uspjeti u mračni prostorima ili zahtijevaju puno svjetlosti, koliko često ih treba zalijevati i slično.

Najlakše je održavati kaktuse koje je dovoljno zaliti svakih nekoliko mjeseci. Nakon kaktusa ukrasne biljke za kuću ili stan koje zahtijevaju minimalno održavanje su afričke ljubičice, aloe vera, dracena, magareći rep, krasula, orhideja, sukulenti. Od navedenih biljaka jedino je magarećem repu potrebna direktna sunčeva svjetlost.

Slika Orhideje
Slika Orhideje

Orhideja kojoj sunčeva svjetlost nije potrebna za napredak odličan je izbor za stan ili kuću jer je veoma elegantna i egzotična. Želite li atraktivne biljke ne možete pogriješiti s ljubičastom djetelinom koja će nesumnjivo plijeniti pažnju.

Zanimljiv je i Anturijum jer njegovi listovi i cvjetovi imaju oblik srca. Lijepe i nježne cvjetove roze, ljubičaste ili bijele boje sadrži Streptocarpus.

Također lijepe, ali malo zahtjevnije ukrasne biljke za održavanje su pelargonije i begonije, a jedna od popularnijih biljaka za držanje u stanu je Sanseverija ili Svekrvin jezik.

Slika Sanseverija ili Svekrvin jezik
Slika Sanseverija ili Svekrvin jezik

S biljkama, manje ili više zahtjevnima, uz potrebnu brigu i održavanje u svojoj kući ili stanu možete napraviti pravi zeleni raj. Ne želite li mnogo biljaka, dovoljna je i jedna da vašem prostoru da dodatnu živost i svježinu.

Autor: A. B.