Vrtni bazeni - Savjeti za gradnju

  • Vrtni bazeni - Savjeti za gradnju

Vrtni bazeni mogu biti veoma atraktivna dekoracija, a mogu se napraviti i u najmanjem vrtu. Dovoljni su vam korito, betonska posuda ili bačva koja ne propušta vodu. Oblik i izgled najbolje je odabrati tako da se uklapa uz ostatak eksterijera. Ako kod kuće nemate ništa što bi poslužilo za gradnju bazena možete kupiti već gotovi oblik. Uz malo umijeća takvi bazeni se brzo i lako postavljaju. Dovoljno je kupljeni bazen staviti na odabrano mjesto i označiti ga štapovima koje zatim povežete s konopcem kako bi obris odgovarao predlošku.

Idući korak je iskapanje zemlje na mjestu koje ste označili i tu u obzir morate uzeti dubinu jer rupa treba biti nešto veća od bazena. Nakon što provjerite dubinu rupe spustite bazen i uz pomoć daske i livele na nekoliko mjesta provjerite je li bazen postavljen kako treba. Kada se uvjerite da je bazen dobro postavljen možete uliti vodu, a dok se njezina razina podiže prostor bazena uz rubove ispunite sa zemljom.

Vrtni bazeni - Savjeti za gradnju

Imate li vrt klasičnog oblika najbolje će mu odgovarati pravokutan, okrugao ili četvrtast bazen. Mogu se napraviti ispod i iznad razine vrta. Bazeni mogu vizualno proširiti vrt, a ako napravite bazen nepravilna oblika izgledat će manje posadite li uz njega biljke. Od materijala za gradnju vrtnih bazena savjetuje se savitljiva gumena ili plastična podloga, beton i oblikovana čvrsta podloga. Preporučuje se da boja bude crna ili smeđa. Najviše mogućnosti imat ćete sa savitljvom podlogom jer omogućava gradnju bazena po vašoj želji.

Želite li da u vašem bazenu budu životinje posadite travu sve do ruba bazena, a ako vas zanima uzgoj riba ili lopoča dubina bazena mora iznositi oko 45 do 60 cm. Kod gradnje bazena iznad razine vrta za temelje se najčešće upotrebljava betonska podloga, dok za stranice čvrsta opeka ili ojačani betonski blokovi. Kod ograđivanja bazena nastojite posve sakriti podlogu.

Vrtni bazeni odlična su ideja za sve koji žele u potpunosti promijeniti izgled vrta.

Autor: A. B.