Niske trajnice i kamen kao kombinacija za vaš vrt

Niske trajnice i kamen kao kombinacija za vaš vrt

Kod planiranja uređenja vrta u obzir treba uzeti veličinu prostora i karakteristike biljaka koje želite. Planiranje najčešće ovisi o novcu i zato je idealno rješenje uređenje s kamenom jer se radi o materijalu koji možete naći gotovo svuda, a u kombinaciji s biljkama izgleda atraktivno. Kamenjari su veoma popularni i s njima je dobro kombinirati niske trajnice.

Koje niske trajnice koristiti u kombinaciji s kamenjarom?

Kamenika - U Hrvatskoj raste otprilike 20 vrsta kamenika koje cvjetaju sve od ranog proljeća do jesenskih mjeseci. Nije ih teško održavati, a razmnožavaju se dijeljenjem poslije cvjetanja. Imaju cvjetove ružičaste, bijele i karmin crvene boje.

Karpatski zvončić - Cvate s lijepim, modrim i bijelim cvjetićima u obliku zvona, u lipnju i srpnju. Nije zahtjevan, a može narasti do 30 cm.

Gušarka - Ova niska trajnica također ne zahtijeva veliku njegu, a prepoznatljiva je po velikim cvjetnim jastucima koji se mogu vidjeti u travnju i svibnju. Raste do 30 cm visine.

Lažne tustike - Zahtijevaju sunčana i suha područja. Imaju oblik jastučastih nakupina i nije ih teško razmnožavati. Sedum ewersii naraste do 20 cm i u kolovozu i rujnu ima ružičasto-grimiznu boju. Nešto ranije, u lipnju i srpnju u žuto scbejta Sedum acre i to do 5 cm visine. Najkasnije cvate sorta tustika Sedum sieboldii čiji se ružičasti cvjetići mogu vidjeti od kolovoza do listopada. Može narasti do 30 cm.

Klinčić - U srpnju i kolovozu cvjeta alpski klinčić lijepih cvjetnih sagova. Mirisne cvjetove, duge stapke i sivozeleno lišće ima perasti klinčić, a sitne žarkocrvene cvjetiće ima šareni klinčić koji cvjeta od lipnja do kolovoza i može narasti do 15 cm visine.

Kamenita trava - Cvjeta od ranog proljeća do jeseni, ovisno o sorti. Razmnožava se dijeljenjem poslije cvjetanja i nije zahtjevna za održavanje. Ima cvjetove u raznim bojama, od bijele, ružičaste do karmin crvene.

Osim navedenih postoje još razne druge niske trajnice koje možete saditi u kombinaciji s kamenom. Niske biljke koje prave sagove i busene ili se pak šire puzanjem veoma su lijepa dekoracija.

Autor: A. B.