CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ

CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u svibnju 2016. godine pokazuju rast od 0,81% prema istom mjesecu prošle godine, a osam posto u odnosu na svibanj 2011. godine. Na Njuškalu je prošlog mjeseca oglašeno 1627 000 nekretnina.

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 167 000 nekretnina oglašenih u svibnju 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju rast od 0,81 posto prema istom mjesecu prošle godine. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u svibnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za 6 posto.

CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ

Svibanj 2016. godine pokazuje da prosječne cijene kvadrata stanova bilježe rast od 1,61% što je naznaka oporavka tržišta nekretnina.

Najveći utjecaj na zaustavljanje pada prosječnih cijena kvadrata stanova imaju veliki gradovi. Godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje mali oporavak, Rijeka i Osijek bilježe manji pad cijena stanova u periodu od godinu dana (godišnji indeks ispod 100), dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec (godišnji indeks u svibnju iznosi 104).

Pokazuju to podaci za navedene gradove, koji drže 55 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj.

Godišnji indeks prosječnih cijena kvadrata stanova u €/m²
Godišnji indeks prosječnih cijena kvadrata stanova u €/m²

ŽUPANIJAMA U PRIOBALJU CIJENE NASTAVLJAJU RASTI DOK U VEĆINI ŽUPANIJA U KONTINENTALNOJ HRVATSKO CIJENE NASTAVLJAJU PADATI

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Rast prosječnih cijena kvadrata u svibnju bilježe Istarska, Šibensko-kninska, Ličko – senjska, Splitsko-dalmatinska te Primorsko-goranska županija.

Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito.


U GRADU ZAGREBU CIJENE KUĆA IPAK NASTAVLJAJU PADATI

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.223 eura u svibnju, što predstavlja pad od 5 posto u odnosu na lanjski svibanj.

Kvadrat kuće u Zagrebu je jeftiniji od svih županija u priobalju i pokazuje cijenu kvadrata ispod prosjeka za Hrvatsku.

Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću bilježe četvrti Brezovica s padom od 9 posto, Gornji Grad Medveščak s padom od 8 posto te Podsused-Vrapče s padom od 6 posto.

U svibnju je najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen na Tuškancu, gdje je iznosio 3.310 eura.

Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.614 eura što je približno ista cijena prošlogodišnjoj.

Najskuplji kvadrat stana u Gradu Zagrebu u svibnju bio je na Dolcu, gdje je iznosio 2.945 eura,a to je ujedno i dio grada koji pokazuje rast cijena od čak 4 posto prema istom mjesecu prošle godine.


VELIKE RAZLIKE U PROSJEČNIM CIJENAMA STANOVA PO ČETVRTIMA U GRADU ZAGREBU

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 947 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.072 eura po kvadratu za stan te 2.271 euro za kvadrat kuće.


GDJE SU NEKRETNINE NAJTRAŽENIJE?

Od svih stanova oglašenih u svibnju 2016. godine najviše su se pretraživali oni u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku, Puli, Crikvenici i Opatiji.

Udjeli najtraženijih gradova sa ponudama stanova u Hrvatskoj u svibnju 2016.
Udjeli najtraženijih gradova sa ponudama stanova u Hrvatskoj u svibnju 2016.

Čak 47 posto svih pretraživanja potencijalnih kupaca odnosi se na Zagreb, dok se 9 posto svih pretraživanja stanova odnosi na Rijeku i 9 posto svih pretraživanja na Split.

Među pretraživanijim gradovima nalaze se Opatija i Crikvenica, a raste i pretraživanje stanova u gradovima i naseljima u priobalju.

Izvor: www.njuskalo.hr