Briga o kućnim ljubimcima - životinje nisu dar!

Briga o kućnim ljubimcima - životinje nisu dar!

Prije nego što odlučite iznenaditi najmlađe darujući mu kućnog ljubimca za praznike ili dobar uspjeh u školi, ozbiljno preispitajte je li vaša obitelj spremna preuzeti brigu o životinji.

Sigurno ste vidjeli u filmovima kada se djeci ispod bora daruju kućni ljubimci. Dijete je sretno grli štenca koji je isto tako presretan i njih dvoje dalje žive sretno do kraja života...

Bilo bi sjajno da takva božićna iznenađenja uvijek imaju sretan završetak, ali to najčešće nije slučaj. Zapravo se dogodi sljedeće - dijete, koje je premalo da bi znalo što znači briga o psu, zaplače kada ga psić prvi put malo jače ugrize za ruku dok se igraju. Mama i tata nakon toga uzmu štenca, stave u auto i odvedu u neko prihvatilište za životinje (u boljem slučaju) ili jednostavno ostave negdje uz cestu. Ali, ne mora biti tako. Uz dobro promišljanje i iskrenu predanost kućni ljubimci mogu biti divan dar vašoj obitelji. Jeste li spremi za kućnog ljubimca? Iskreno odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Koliko su vam stara djeca? Različite životinje odgovaraju različitim uzrastima djece. Na primjer, vaš četverogodišnjak koji obožava mačke nije spreman preuzeti odgovornost za njih. Samo zato što vas dijete moli da mu kupite mačku, ne znači da je i spremno brinuti se o njoj. Prikladniji bi bio zamorac, o kojem se lakše brinuti, a voli da ga se drži i mazi i rijetko grize.

2. Žele li stvarno vaša djeca kućnog ljubimca? Samo zato što se vaš maleni igra s pudlicom kod bake ili kod vaših prijatelja ne znači da je spreman preuzeti cjelodnevnu brigu o njemu.

3. Jeste li razmišljali o troškovima? To je jedna od stavki koju ljudi često previde. Recimo, mali pas stoji u prosjeku 2400 kuna godišnje. I to samo hrana! A tu su i dodatni troškovi za cijepljenje, evenutalne bolesti, ogrlicu, povodac, igračke....

4. Jeste li predani? Kućni ljubimci nisu roba koju možete donijeti doma, isprobati i vratiti ako vam ne odgovara! Kada životinja uđe u vaš dom, preuzimate odgovornost da ćete se brinuti o njoj do kraja njezina života. Ako je vašem djetetu 10 godina, zapamtite da će ta životinja ostati s vama kada vam kći ili sin odu na fakultet. Mačke u prosjeku žive najmanje 15 godina, a ima i takvih koje su doživjele 21 godinu. Morate shvatiti da je to doživotna obaveza, koja uključuje posjete veterinaru, namirnice potrebne za njegu, ali i vrijeme i ljubav koje ćete potrošiti na svog ljubimca.

5. Jeste li dovoljno informirani što sve životinje donose sa sobom? To znači da ćete čistiti izmet i bljuvotine, imati izgrebani namještaj, skupljati dlake, ići barem dvaput u šetnju (psa) ako živite u stanu i sve ostalo.

6. Ne kupujte životinju kako biste naučili dijete odgovornosti. Ako vaše dijete nije odgovorno, životinja bi mogla biti zapostavljena. Suprotno tome, to je dobar način nagrađivanja djetetove odgovornosti.

Koji kućni ljubimac za koji uzrast?

Ispod 3 godine: Ako već imate ljubimca, fokusirajte se na upoznavanje svoje bebe s njim. To nije pogodno razdoblje za nove ljubimce.

3 do 5 godina: Zamorci su dobar izbor jer vole da ih se drži u rukama i mazi, rijetko grizu i zvižde kad su uzbuđeni ili sretni. Vaše dijete može pomoći mijenjanjem zdjelice s vodom ili hranom.

5 do 10 godina: Izaberite neke životinje u zatvorenim prostorima, poput miševa ili riba. Djeca mogu čistiti kaveze uz pomoć odraslih, ali vi i dalje trebate provjeravati ima li životinja dovoljno hrane i vode te je li kavez dobro zatvoren.

10 do 13 godina: Vaše je dijete sada spremno za brigu o psu, mački ili zecu. Može pomoći prilikom hranjenja životinje, šetnje psa, čišćenja zečjeg kaveza ili mačjih otpadaka, ali vi još uvijek trebate provjeriti ima li životinja sve što joj treba.

14 do 17 godina: Vaše dijete sada vjerojatno ima puno više aktivnosti s kojima se susreće i manje vremena za ljubimca. Ptice ili ribe dobar su izbor.

UrediSvojDom

PREPORUČAMO