Čišćenje umjetne jelke

Čišćenje umjetne jelke

Vjerujemo kako je mnogima od  vas, najljepši dio blagdana ukrašavanje božićne jelke koja daje onu posebnu svečanu notu svakom domu. Stotine blještavih lampica i ukrasa vraćaju nas u djetinjstvo i bude u nama istinsku radost i toplinu.

Božićna jelka zauzima posebno, počasno mjesto u domu i prema njoj se odnosimo s maksimalnom pažnjom. No, svake godine pitamo se trebamo li odabrati rezanu, onu u teglici ili umjetnu jelku. Ništa ne može zamijeniti miris borovine u kući kao pravo, živo drvce, no pitanje je da li zaista želte posjeći prekrasno drvo zbog nekoliko dana uživanja u njegovu mirisu? Uvijek nam bude posebno žao kada rezano drvce treba napokon raskititi pa ga odnijeti na odlagalište otpada onakvo uvelo i ogoljeno.


Alternativa je drvce u teglici, no kamo kasnije s njim? Na koncu, nema garancije da će i ono preživjeti, izloženo umjetnim izvorima topline kojima grijemo svoje domove.

I zato je ove godine naš izbor umjetna jelka.

Danas su na tržištu dostupne umjetne jelke najrazličitijih veličina, oblika i boja
Danas su na tržištu dostupne umjetne jelke najrazličitijih veličina, oblika i boja

Ta odluka ima više pozitivnih strana, a neke od njih su ekonomičnost i dugoročna ušteda novca (kupi se jednom i traje nekoliko godina), jednostavno korištenje (drage dame, jeste li ikada pokušale same sjekiricom stanjiti deblo jelke kako bi stala u stalak?), minimalno održavanje (nema zalijevanja, nema smole, nema nepoželjnih podstanara u vidu raznovrsnih kukaca koji obitavaju na živim jelkama, nema iglica koje otpadaju i na koje nalijećete još mjesecima nakon Božića…).

Ono što posebno veseli je ogroman izbor u vidu veličina, gustoće grana pa i boja, što daje sigurnost da će naša jelka, kada izaberemo onu najbolju za sebe, još godinama izgledati baš savršeno.

Pa, iako umjetne jelke zahtijevaju minimalno održavanje, i njih je nakon blagdana potrebno očistiti i adekvatno pohraniti kako bi spremno dočekale iduće blagdane. Ako je niste očistili prošle godine, možete to učiniti ove, prije nego jelku "namontirate".
Čišćenje umjetne jelke nezahtjevno je i vrlo jednostavno. Dovoljno je da svaku granu nježno prebrišete mokrom krpom s malo sapunice, pazeći pritom da ne polomite njene umjetne iglice.

Ukoliko je vaša umjetna jelka dovoljno mala, slobodno ju istuširajte u kadi ili tuš kabini.

Obzirom da su umjetne jelke napravljene od PVC materijala, svakako pripazite da se prije same pohrane jelka u potpunosti osuši kako se ne bi uhvatila plijesan.

Nakon što ste jelku nježno očistili i dobro osušili, omotajte ju prozirnom kuhinjskom folijom koja će ju štititi od vlage i prašine, i vratite ju u pripadajuću kutiju u kojoj je kupljena.

Kutiju pohranite na suho mjesto i budite sigurni kako će vaša jelka i iduće godine zasjati u svom punom sjaju!


Izvor: www.kucanskiposlovi.com