Hrčak kao kućni ljubimac

Hrčak kao kućni ljubimac

Hrčak je živahan i simpatičan glodavac kojeg je zabavno gledati kako se igra u svom kavezu, ali pripazite da zbog malih dimenzija hrčak ne pobjegne iz kaveza i zavuče se negdje u stanu. Može biti prilično problematično pronaći ga kad pobjegne, a i opasno budući da se u svakom kutku naših domova skriva neka opasnost.


Radi ko' hrčak

Fizička aktivnost vrlo je važna za ove živahne i neumorne životinje. Hrčka možete pustiti i da se slobodno kreće po sobi, no morate biti vrlo oprezni. Vrata prostorije moraju biti zatvorena, a mačke i psi na sigurnoj udaljenosti. Sigurnosti radi, uklonite svaki potencijalni izvor opasnosti: cigarete, deterdžente, otkrivene električne žice i biljke koje bi mogle biti toksične za hrčka (primjerice, božićnu zvijezdu).


Hrčak je pobjegao...

Ako hrčak ipak uspije pobjeći, što učiniti? Odmah izolirajte prostoriju (posebno ako imate drugih životinja u kući) i dobro pazite kamo hodate. Ako je prestrašen, neće se htjeti vratiti u kavez, već će se pokušati sakriti u neki mračni kutak: potražite ga iza namještaja, ali kad odmičete pojedine komade od zida, pazite da ga ne zgnječite. Ne uspijete li ga odmah pronaći, pričekajte da padne noć: hrčak je noćna životinja i, ako je u prostoriji potpuna tišina, moći ćete ga čuti kako se kreće. Možete pokušati napraviti “bezopasnu” klopku kojom ćete ga privući: uzmite lonac ili lavor (u svakom slučaju posudu glatkih stijenki) i na dno stavite nekoliko krpa. Prospite njegovu omiljenu hranu, zatim posudu stavite na lako dostupno mjesto (uz pomoć knjiga možete napraviti neku vrstu rampe, kako bi se hrčak lakše popeo do ruba posude) i iziđite iz prostorije. Vlada li apsolutna tišina, privučen hranom i znatiželjom, hrčak će vjerojatno ući. Krpe će ga zaštititi od udarca kad upadne, a glatke stijenke onemogućit će mu bijeg.

UrediSvojDom