Ocat - idealno sredstvo za čišćenje

Ocat - idealno sredstvo za čišćenje

Staklene ili kristalne čaše i boce održavajte sjajnima perući ih u mješavini vode i octa (2-3 žlice octa na litru vode).

Ako ne možete dobro oprati vrč iznutra, stavite u njega šaku krupne soli i čašu vode pomiješane s octom, poklopite, dobro protresite i isperite čistom vodom. Nekoliko žlica octa možete dodati i u vodu za pranje suđa: trebat će vam manje deterdženta za odmašćivanje, a posuđe će biti jednako čisto i posebno mirisno.

Ako vam je zagorio lonac ili tava, stavite na dno toliko octa da prekrijete zagorjeli dio i ostavite pola sata. Postupak možete i ubrzati, tako da u loncu zakuhate ocat, sam ili pomiješan s vodom, te kuhate dok se zagoreni dio ne odlijepi.

Za uobičajeno čišćenje hladnjaka prijeđite sve stijenke i police spužvom natopljenom mješavinom vode i octa: to je puno učinkovitije i zdravije od kemijskih sredstava za čišćenje. Nakon toga još jednom isperite sve čistom vodom i obrišite suhom krpom. Pomoću octa možete ukloniti i neugodne mirise iz hladnjaka: nakon što ga očistite, napunite zdjelicu vrućim octom i ostavite je u njemu dok se ne ohladi (ako je potrebno, ponovite postupak).

Masnu pećnicu lako ćete očistiti običnim octom
Masnu pećnicu lako ćete očistiti običnim octom

Masnu pećnicu očistite na način da stijenke pećnice trljate spužvom natopljenom vrućim octom. Zatim malo zagrijete pećnicu i ponovite postupak dok ne nestane i posljednji trag masnoće.

Ocat je stvarno djelotvorno sredstvo za čišćenje, prirodno, a i prilično jeftino.