Krpelji - problem kućnih ljubimaca

Krpelji - problem kućnih ljubimaca

Krpelji nisu kukci, ali pripadaju obitelji pauka. Suviše malen da ga se može vidjeti, krpelj se prihvati za životinju i hrani se sve dok ne nabubri od krvi. Krpelji svojim prisustvom uzrokuju direktne probleme vašem ljubimcu kao što je lokalna iritacija i infekcija. Svi životni stadiji krpelja prenose bolesti i tada uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme i ljubimcima i ljudima. Premda ih ima veliki broj vrsta, za kućne ljubimce su znakovite samo neke, a među njima one iz rodova Rypicephalus, Dermacentor i Ixodes. Veoma česta bolest naših pasa je piroplazmoza (babezioza).

Krpelji uglavnom nastanjuju visoku travu, grmlje, živice ili pak pukotine starih zidova, a često ih ima i u vašem vrtu, parkovima ili jarcima. Nekad se podrazumijevalo da je „sezona krpelja“ u proljeće i jesen. Međutim, krpelji mogu ostati problem i preko ljeta što ovisi od vremenskih uvjeta.

Prosječni životni ciklus krpelja je od nekoliko mjeseci do dvije godine. Krpelji su najaktivniji u proljeće i jesen. Ukoliko ne nađe domaćina do jeseni, krpelj se povlači na skrovito mjesto gdje miruje do proljeća. Krpelji mogu preživjeti i razdolje od 2 godine bez ikakvog hranjenja. Svaki razvojni stadij krpelja ovisi od obroka krvi, što uvjetuje razvoj u slijedeći stadij.


Jaja krpelja

Ženke polažu jaja na pogodna mjesta poput opalog lišća ili u pukotinama. Iz jaja ličinke izlaze za dva tjedna. Odrasle ženke nekih vrsta krpelja mogu položiti čak do 100 jaja odjednom; ostale vrste polažu 3.000 do 6.000 jaja godišnje.


Ličinka

Nakon što se izlegu, ličinke se penju na travu ili grmlje gdje dočekuju svoju žrtvu i prvi obrok krvi. Ukoliko vi ili vaš ljubimac prolazite pored ličinke, one se prihvaćaju i pužu do područja na koži gdje će nastaviti s hranjenjem.


Nimfa

Poslije svojeg prvog obroka krvi, ličinka prelazi u nimfu koja se otpušta i pronalazi slijedećeg domaćina. Kako su nimfe vrlo male, teško se otkrivaju, povećavaju mogućnost prenošenja bolesti.


Odrasli krpelj

Nimfa pada na tlo i preobražava se u odraslog krpelja. Ponovo, može proći i godina dana prije nego odrasli krpelj pronađe svog novog domaćina. Odrasle se ženke hrane od 8 do 12 dana, povećavajući svoju težinu do 100 puta. Još dok se nalazi na domaćinu, ženka će se pariti, otpasti i položiti jaja na skrovitom mjestu i tako se životni ciklus ponavlja.


FRONTLINE® je jedini proizvod koji ubija krpelje na psima i mačkama u svim stadijima njihovog razvoja. Jednostavna, jedno-mjesečna primjena FRONTLINE®-a osigurava kontinuiranu zaštitu od krpelja.

Krpelji se nalaze na drugom mjestu (poslije komaraca) kao prijenosnici zaraznih bolesti na ljude i životinje. Ukoliko se na vašeg ljubimca prihvatio krpelj, rezultat može biti fatalan. Ako ste bili na područjima gdje su krpelji problem, a vaš se ljubimac razboli, svakako to spomenite svom veterinaru.

Preuzeto sa: www.arnika-veterina.hr