SAVJETI ZA ODRŽAVANJE SOBNIH BILJAKA

SAVJETI ZA ODRŽAVANJE SOBNIH BILJAKA

Da bi biljke uspješno rasle u stanu, potrebno ih je na odgovarajući način njegovati. Evo nekoliko savjeta kako pravilno brinuti o sobnim biljkama.


Zalijevanje

Redovnim zalijevanjem biljaka osigurat ćete vlažnost zemlje što pospješuje njihov rast.


Previše vode

Obilno i/ili prečesto zalijevanje nije dobro za korijen biljke što se rezultira opadanjem lišća.


Vlaženje listova

Zimski uvjeti u stanovima podrazumijevaju i suh zrak zbog grijanja, a koji biljke ne vole. Zato povremeno prskalicom osvježite listove. Pažnja! Biljke dlakavih listova ne prskajte.


Hladna voda iz slavine

Ako biljku zalijevate vodom neto puštenom iz slavine, nije dobro. Hladna voda će izazvati šok kod biljaka, a zbog klora naštetit će njenom razvoju. Vodu iz slavine pustite da odstoji neko vrijeme kako bi se temperirala, a klor ishlapio.

SAVJETI ZA ODRŽAVANJE SOBNIH BILJAKA

Svjetlo

Ovisno o kojoj vrsti biljke je riječ, morate paziti da li će stajati na svijetlom ili mračnom mjestu.


Propuh

Kod izbora mjesta gdje ćete držati biljke, pazite da to ne bude na propuhu. Biljke ne vole propuh, te se brzo razbole, a lišće im opada.


Promjene temperature

Da ne bi biljku šokirali čestim promjenama temperature, postavite ih na mjesto gdje će ista biti cijelo vrijeme ujednačena.


Grupiranje biljaka

I biljke vole društvo, zato, ako je moguće, postavite ih zajedno. Definitivno će bolje i uspješnije rasti tako nego ako su same.


Prihrana biljaka

Kao i svakom drugom živom biću, tako je i biljkama potrebna hrana. Zemlja u tegli definitivno nije dovoljna, zato u proljeće i ljeto, kada biljke intenzivnije rastu i cvjetaju, osigurajte dodatnu prihranu.


Presađivanje

Svaku biljku je s vremena na vrijeme potrebno presaditi u veću posudu.To ćete najlakše ustanoviti ako korijenje počne izlaziti kroz otvore na dnu posude. Ne presađujte ih kada su u periodu cvatnje!

SAVJETI ZA ODRŽAVANJE SOBNIH BILJAKA

Tagovi

Vrt