KURIJA VUČETINEC

KURIJA VUČETINEC

U Vučetincu, na vrhu parcele s prekrasnim vizurama niz južnu padinu Gornjeg Međimurja, smjestila se kurija Vučetinec.

Projektirana je, od strane arhitekata Renea i Vesne Vrbanec, za roditelje te njihovu odraslu djecu s obiteljima koja ih često posjećuju. Koncept kuće prati blage slojnice parcele nepravilnog tlocrta, a rezultanta je kuća razvedenog tlocrta ali jednostavne funkcionalne sheme.

Oblikovane su tri prostorne cjeline koje prate nagib terena. Na najvišoj koti prilaza parceli, projektirana je garaža i parking na otvorenom ispod pergola. U nizu slijede gospodarski prostori (ljetna kuhinja u prizemlju i vinoteka u podrumu).

Treća i najveća prostorna jedinica organizirana je u tri etaže. Na katu se, u jednom dijelu, nalazi roditeljska spavaća soba sa kupaonicom i garderobama, a u drugom izdvojenom dijelu kata nalaze se gostinjske sobe sa svojim kupaonicama i garderobama.

KURIJA VUČETINEC

Gostinjske sobe imaju istočnu orijentaciju s prekrasnim pogledom na zvonik crkve Sv. Jurja u Lopatincu.Vizura se dodatno povećava ako gosti izađu u vrt na zelenom krovu. Pogled u dubinu vrta moguć je i iz najintimnijeg dijela kuće (kreveta roditeljske spavaonice), a da se pritom štiti od pogleda izvana.

U prizemlju se nalaze prostori dnevnog boravka stepenicama povezani s katom, a preko galerije i vrtom kroz natkrivenu južnu terasu. Veći dio prizemlja komunicira s vanjskim prostorom kroz veliku staklenu stijenu zasjenjenu drvenim pergolama.

Posebno zanimljiv dio kuće smješten je u podrumu, gdje sjedenje uz kamin s jedne strane, te atraktivni atrij s druge strane formiraju ugodan prostor za druženje i obiteljsko okupljanje.

KURIJA VUČETINEC
KURIJA VUČETINEC

Između opisanih prostornih cjelina nalaze se već spomenuti vanjski prostori koji istovremeno odvajaju i povezuju različite funkcionalne cjeline.Tako je gostinjski prostor podruma povezan preko atrija s vinotekom kao reminiscencija na klet u dvorištu. Isti atrij razdvaja sjeverni (prilazni) dio dvorišta od južnog (intimnog) dijela dvorišta, a drveni most je poveznica istog.

Dominantni materijal u oblikovanju kuće je termo tretirani jasen kojim je obložena fasada, podovi u interijeru i na terasama.

Drvo kao prirodni materijal provlači se nenametljivo kroz cijeli interijer kuće.

Vanjsko uređenje prilaza i staza izvedeno je granitnim kockama, dok su gazište stuba na denivelacijama terena punog presjeka. Uz prirodno drvo i granitni kamen, staklo je važan materijal u oblikovanju ove kuće. Ono fizički odvaja, a vizualno spaja unutrašnjost kuće s krajobrazom oko nje.

KURIJA VUČETINEC
KURIJA VUČETINEC

Namještaj je izrađen po mjeri uglavnom od medijapana i furniranog oraha. Vodilo se računa o svakom korisniku prostora, te je u skladu s tim dizajniran i proizveden sav namještaj – od ormara, kozmetičkog stola do kreveta i noćnog ormarića.

Zavjese su decentne, elegantne te zaokružuju luksuzni izgled ove kuće dajući joj toplinu doma.


Jedno od važnih obilježja kuće je projektiran i prekrasno uređen vrt u koji se ugnijezdila ova moderna kurija na bregu.


Više na: www.dut.hr

KURIJA VUČETINEC
KURIJA VUČETINEC
KURIJA VUČETINEC