Čokoladni napitak kao vrući energetski lifting

Čokoladni napitak kao vrući energetski lifting

Dragi prijatelji, tragači za zdravljem i lijepim izgledom, ima li u prohladne dane išta primamljivije i ukusnije od šalice vruće čokolade? Taj napitak može biti dio vašeg zdravog i uravnoteženog jelovnika - ako tako odlučite

Mnogi kažu da je zdrava prehrana sve ono što nije fino. Kao nutricionistkinja, dat ću sve od sebe da razuvjerim svakoga koji tako misli. Recite mi, sjećate li se djetinjstva i okusa toplog kakaoa kojega ste pili za doručak ili prvih, sramežljivih spojeva uz vruću čokoladu?

Pozivam vas da s dolaskom jeseni osvježite ta sjećanja finim, zdravim, nutritivno bogatim napitkom s kakaom. Zaboravite na kavu u kasnim poslijepodnevnim satima. Bilo da ste tinejdžer, student, stresom opterećena menadžerica, profesionalni sportaš ili umirovljenik – šalica tamne vruće čokolade tijekom dana će vas razbuditi i motivirati da uspješno završite radni dan. Isto tako šalica toplog kakao napitka na kraju dana će vas umiriti te pružiti vrijedne hranjive tvari. Ipak, pritom par stvari imajte na umu.


Zakon energetskih potreba

Kakao iz djetinjstva najčešće je pripreman s kravljim mlijekom i zaslađenim kakao prahom. Danas se i mi i naša djeca uglavnom vrlo malo krećemo i pretežito jedemo industrijski obrađenu, polugotovu ili gotovu hranu velike nutritivne gustoće. Time unosimo previše šećera i masti, a oni uzeti u prevelikoj količini nepovoljno utječu na naše zdravlje. Suviše zaslađeni kakao napitak ili vruća čokolada od mliječne čokolade su zadnje što nam u takvoj situaciji treba. Količina i vrsta hrane koju konzumiramo uvijek mora biti usklađena s našim energijskim potrebama.

Aktivna sportašica ili muškarac s tjelesno zahtjevnim poslom može si dozvoliti i 5 dl uravnoteženo pripremljenog napitka s kakaom, dok stariji i žene u menopauzi imaju manje potrebe i uglavnom im je dovoljna jedna šalica od 2,4 dl.

Za tople napitke s kakaom preporučujem nezaslađeni kakao prah ili tamnu čokoladu s većim udjelom kakâa te manje šećera.


Aromatični i moćni flavonoidi

Što je to tako vrijedno u kakao zrnu? Znanstvenici godinama istražuju mehanizme kojima aromatične komponente (flavonoidi) utječu na smanjenje rizika od srčanih i krvožilnih bolesti. Točnije, pod lupom su flavanoli (katehini, epikatehini ili njihovi oligomeri procijanidini), koji kakaovac čine izvrsnim i vrlo dostupnim antioksidansom te borcem protiv kronične upale niskog intenziteta - tipične za srčane i krvožilne bolesti – glavnog uzročnika smrtnosti.

Pročitajte više o čokoladnim napitcima u najnovijem broju magazina eFIT!


Maja Obrovac Glišić, dipl. ing. preh. tehn. nutricionist

Najnoviji broj magazina eFIT
Najnoviji broj magazina eFIT