Dacia Logan MCV - velik, veći, najveći!

Dacia Logan MCV - velik, veći, najveći!

Pogled na karavan Dacia Logan MCV iz perspektive sasvim prosječnog vozača i kupca, bez prekomjernog detaljiziranja tehničkih odlika ovog udobnog i prostranog automobila.

Možda smo malo pretjerali u naslovu, ali, iako je nešto kraći od svojih karavanskih konkurenata, dužina ovog automobila od gotovo 4,5 m i njegova visina od 155 cm, nudi zaista zavidan prostor.

Novu generaciju Logana MCV krasi osjetno moderniji i ljepši izgled nego prethodnu, a korištenje jeftinijeg materijala u izradi, nije niti najmanje naštetilo čvrstoći i kompaktnosti automobila. Zahvaljujući francuskoj suradnji, Logan je i iznimno udoban u vožnji.

Dacia Logan MCV Laureate 1.5 dCi 75
Dacia Logan MCV Laureate 1.5 dCi 75

PROSTORA K'O U PRIČI...

Ulaskom u kabinu i pogledom u retrovizor shvatite da vozite stvarno veliki automobil. Zbog ravno odrezanog stražnjeg kraja, Logan djeluje duži no što u stvarnosti jest. Sjedala su udobna, izrađena od solidnog materijala, plastika kokpita je čvrsta uz poneko "pucketanje" ali s obzirom na cijenu, potpuno zadovoljavajuća.

Zapremnina prtljažnika je 570 litara, a kada se spuste i preklope stražnja sjedala, dosiže i do nevjerojatnih 1500 litara! Dužina iskoristivog prostora je blizu dva metra, tako da možete stvarno svašta prevoziti...

Još jedan hvale vrijedan detalj je i niski prag zadnjih vrata, zahvaljujući kojem se predmeti jednostavno i lako gurnu u automobil, bez prevelikog napora koji je potreban kada se predmeti moraju dizati.

Dacia Logan MCV nudi obilje prostora
Dacia Logan MCV nudi obilje prostora

OPREMA

Logan krase tri paketa opreme: Base, Ambiance i Laureate. Testni primjerak imao je svu dostupnu opremu, što je sigurno utjecalo na ovako dobar ostavljeni dojam kakav se iznosi u ovom članku. Međutim, zanemarajući i to, Dacia Logan je za svoju cijenu više nego solidan automobil.

U testnom vozilu na raspolaganju je bio multimedijalni paket Media NAV, stražnji parkirni senzor, električni podizači prednjih i stražnjih stakala, 15-colni alu naplaci, kožom obloženi upravljač, metalik boja itd.

Bez svega navedenog se može, ali s obzirom da se radi o opremi koja nije skupa, isplati se odlučiti za koji dodatak.

Za sigurnost vozača i putnika brinu se prednji i prednji bočni zračni jastuci.

Dacia Logan MCV - velik, veći, najveći!

MOTOR I VOZNE OSOBINE

Dacia Logan se isporučuje s benzinskim 1.2 motorom i dizelskim 1.5 motorom u varijanti od 75 i 90 KS. Postoji i verzija benzinca s tvornički ugrađenim plinom.

Naš testni primjerak je bio dizelaš sa 75 KS, koji se pokazao u dobrom svjetlu, obzirom na popriličnu težinu vozila (1.100 kg, prazan). U kombinaciji s ručnim, 5-stupanjskim mjenjačem, Logan vrlo dobro "vuče" unatoč svojoj veličini i težini, a dobro se nosi na kratkim, gradskim dionicama. Naš jedini prigovor je slab odaziv gasa pri niskim okretajima, tako da uvijek treba pripaziti pri vožnji uzbrdicom i na vrijeme prebaciti mijenjač u nižu brzinu, jer će u protivnom biti teško svladati uzbrdicu.

Otvorenom i autocestom, automobil lijepo klizi, a ono što je većini vozača danas nezanemarivo, vrlo malo troši! Iako tvornica kaže 3.8 l u prosjeku, praktično je ipak malo više, ali definitivno ispod 6 litara, što je svakako prihvatljivo za ovako veliki automobil.

Upravljač ima dobar odaziv na kotače, ali kako Logan nema ni primisli prema sportskoj vožnji, to i nisu toliko bitni detalji.

Dacia Logan MCV
Dacia Logan MCV

KOME JE NAMIJENJEN LOGAN?

Hm, svima koji nemaju odviše "dubok džep", a imaju potrebu za velikim automobilom. Idealan je za mnogobrojnije obitelji, kao i obitelji koje imaju potrebu za čestim prevoženjem djece na treninge ili sportska natjecanja, putovanjima do obližnje vikendice ili obitelji s većim kućnim ljubimcem... Prostor definitivno nije problem.

Dacia Logan idealan je odabir i za manjeg obrtnika koji će u njegovim prtljažnim prostranstvima moći pospremiti i prevesti sav potreban alat i materijal...

Dacia Logan MCV - velik, veći, najveći!

A KOLIKO KOŠTA?

Osim velikog prostora i male potrošnje, Dacia Logan je i vrlo prihvatljive cijene. Za bazni, benzinski model potrebno je izdvojiti manje od 65.000 kn!!! Cijena našeg testnog primjerka, dizelaša sa 75 KS i svom mogućom dodatnom opremom koja se može isporučiti, jest 110.000 kn, dok je 93.000,00 kn cijena istog modela sa standardnom Laureate opremom. Za model sa 90 KS i Laureate opremom potrebno je izdvojiti 97.000 kn.

Produženo jamstvo na 5 godina ili 100.000 km povećava cijenu za dodatnih 2.800 kn. Pogledajte službeni cjenik svih modela Dacia Logan MCV.


I što još, na kraju, reći za Daciu Logan MCV? Mnogi bi olako, paušalno ocjenjujući, upotrijebili onu narodnu: "Koliko para, toliko muzike". No, nije baš tako. Logan zaslužuje svakako bolju ocjenu. Iako je osjetno jeftiniji od svojih najbližih konkurenata, nije toliko i lošiji. Naprotiv, pošteno će odraditi svaku kunu koju ste za njega izdvojili. Definitivno isplativ automobil. Pogotovo onima kojima treba karavan...

Više podataka na: www.dacia.hr

Dacia Logan MCV - velik, veći, najveći!

Vozio i napisao: Darko Poslek

Dacia Logan MCV - velik, veći, najveći!
Dacia Logan MCV - velik, veći, najveći!