Moderno uređena konoba

Moderno uređena konoba

Naše okruženje nas inspirira i motivira, a ukoliko imamo svoj privatni kameni raj koji je predviđen za opuštanje i druženje s prijateljima, želimo ga prilagoditi svojim potrebama, ali i vlastitoj estetici.

Projektni zadatak bio je staru kamenu konobu u Sinju, preurediti da izgleda suvremeno, a sve u okvirima ograničenog budžeta. Istovremeno je trebalo pokušati iskoristiti tradicionalni drveni stol i klupe, te osmisliti dizajn kamina.

Moderno uređena konoba

Dominantna kamena tekstura cijelog prostora zahtijevala je kombiniranje sa glatkim i sjajnim površinama, što je navelo na pristup uređenju minimalističkim stilom centralnih komada namještaja.

Osnova prostora je izduženi pravokutnik s kaminom postavljenim na centralni dio užeg zida.

Strop konobe je sačinjen iz polukružnih lukova, te je bilo potrebno izravnati kosi oblik kamina kako bi dobili čvrsti vizualan oslonac u prostoru.

Moderno uređena konoba

Polirani kamen, inox i lakirane drvene grede, sve postavljeno pod pravim kutevima, dalo je u kombinaciji sa postojećom arhitekturom odličnu bazu prostora za daljnje uređenje.

Moderno uređena konoba

Dizajniranje novog stola od postojećeg imalo je za cilj da manje optereti prostor i bude vizualni nastavak kamina.

Zbog gore navedenog, centralni je dio stola staklen, postolje obloženo inoxom, a jastuk klupe koja ide cijelom dužinom zida presvučen je u bijelu eko kožu. Tako se dobila potpuna usklađenost dominantnih novoprojektiranih dijelova, koji ne skreću pažnju sa izvorne arhitekture i teksture prostora.

Moderno uređena konoba

Uski prostor vizualno je proširen zidnim ogledalom u dimenzijama koje odgovaraju dužini komode, dok su dekorativni elementi i začinsko bilje dali osvježenje cjelokupnom izgledu prostora.

Uz pomoć rasvjete i namještaja, konoba je podijeljena po zonama, a dekorativne zidne svjetiljke dodatno naglašavaju stropne lukove.

Kako prostor ne bi odavao sterilan utisak, i kako bi se zadržala romantična nota starih kamenih kuća, dodani su šareni jastuci veselih uzoraka.

Rasvjeta i fotelje su kupljeni preko kataloga, sve ostalo je izrađeno po mjeri, većinom prepravkom postojećih komada namještaja.

Moderno uređena konoba

Ovaj projekt je primjer kako se i ograničenim sredstvima može napraviti kvalitetan interijer.

Kada se stvori dobar plan prostora, s kvalitetnim osnovnim komadima, detalje možemo mijenjati prema raspoloženju i trendu. Promjenom dekoracije, tepiha, navlaka stolica i jastuka, prostor se može ponovo transformirati ukoliko vlasnik želi promjenu.

Naravno, sve gore navedeno ne bi bilo moguće bez apsolutnog povjerenja vlasnika konobe.

Ključ svakog dobrog dizajna je ostvariti dobru komunikaciju, uhvatiti duh klijenata i esenciju prostora.


Autor: Ambient Art

Predmet: privatna konoba

Godina realizacije: 2014. godine

Površina: cca 25 m2

Sponzor: Ambient Art

Moderno uređena konoba