Sony Xperia Z2 tablet

Sony Xperia Z2 tablet

Sony Xperia Z2 tablet jedan je od ponajboljih pa slobodni smo reći i najbolji tablet pokretan Android mobilnom platformom trenutno dostupan na tržištu. Radi se o nadasve čvrstom te uvjerljivom tabletu čiji utisak se odmah može primijetiti prilikom prvog uzimanja u ruke. No iznenadio nas je dojam kako Sony Xperia Z2 tablet ima vrlo laganu odnosno perolaku težinu prilikom korištenja. S druge pak strane ako mislite da je zaslon od 10.1” prevelik za korištenje duže vremena te da nije moguće korištenje tableta jednom rukom varate se. Posebice kada se stavi u okomiti odnosno portretni način rada Xperia Z2 tablet odaje dojam kao da se radi o phalbetu a ne o “čistokrvnom” tabletu s veličinom zaslona od 10.1”.

Tanak i vrlo lagan, Sony Xperia Z2 tablet je ugodan za dugotrajnije korištenje
Tanak i vrlo lagan, Sony Xperia Z2 tablet je ugodan za dugotrajnije korištenje

Za cjelokupan rad Xperia Z2 tableta brigu vodi Android mobilna platforma u verziji 4.4.2 KitKat. Sony Xperia Z2 tablet donosi mnoštvo zanimljivih te u velikoj mjeri korisnih aplikacija. Ovdje bismo prvenstveno željeli navesti aplikaciju „Walkman“ putem koje je moguće preslušavanje glazbe ili gledanje video zapisa koji se nalaze na internoj ili pak eksternoj memoriji Xperia Z2 tableta. Još jedna aplikacija dolazi pod nazivom „Smart Connect“ a radi se o aplikaciji koja na sebi svojstven način povezuje pripadajuće slušalice ili audio-vizualni komplet preko samog tableta na pametni televizor ili pak monitor računala. Iskoristimo priliku te navedimo značajku koja nas se osobito dojmila, odnosno riječ je također o aplikaciji pod nazivom „Sketch“. Preko ove aplikacije moguće je crtati s raznim vrstama crtačkog pribora kao da crtate na običnom papiru, dok vam za olovku služi vaš prst.


Vodootporan sa solidnom kamerom

Sony Xperia Z2 tablet tako na vagi mjeri 439 grama dok njezin prethodnik Xperia tablet Z pokazuje 495 grama. Samo kućište Sony Xperia Z2 tableta odaje dojam gumirane podloge no ipak je riječ o svojevrsnom metalu koji je pod prstima nadasve hrapav te vam onemogućuje ispadanje Sony Xperia Z2 tableta iz ruke, naročito kad ga izvadite iz vode. Kada već spominjemo vodu kažimo mada to sigurno vjerojatno i znate kako Xperia Z2 tablet dolazi s IP58 certifikatom. Ovaj certifikat omogućuje otpornost tableta na prašinu, udarce te vodu do dubine od 1,50 metara!

Sony Xperia Z2 tablet

Sony Xperia Z2 tablet dolazi s dvije kamere, onom primarnom u rezoluciji od 8.1MP te onom sekundarnom u rezoluciji od 2.2MP. Primarna kamera između ostalog donosi rezoluciju u vrijednosti od 3264 x 2448px, mogućnost snimanja HDR fotografija, video zapisu Full HD rezoluciji pri 30fps te brojne druge značajke kao što je Geo-pozicija, autofokus, okidanje fotografije detekcijom osmijeha. Ipak smo ostali vidno razočarani neprisutnošću LED bljeskalice na Xperia Z2 tabletu, jer smatramo kako jedan tablet ovakvog cjenovnog ranga te nadasve jednog renomiranog proizvođača kao što je Sony ne smije imati ovakve nedostatke.

Virtualna tipkovnica Sony Xperia Z2 tableta ugodna je za rad
Virtualna tipkovnica Sony Xperia Z2 tableta ugodna je za rad

Kada bi jednom rečenicom trebali opisati naše iskustvo druženja te korištenja Sony Xperia Z2 tableta slobodni smo reći kako je on trenutno najbolji tablet pokretan Android mobilnom platformom na tržištu. No ima i on svojih mana, jedna od njih jest nedostatak bljeskalice kod primarne kamere što rezultira krajnjom nemogućnošću fotografiranja te snimanja u mraku ili pri zagušenom svjetlu. No gledano sa softverske strane Sony Xperia Z2 tablet donosi mnoštvo nadasve zabavnih aplikacija za upravljanje vašim tabletom, kao što je “Sketch” aplikacija za crtanje ili pak “Keep” aplikacija koja služi za bilježenje natuknica. “Keep” aplikacija inače dolazi kao predinstalirana što smatramo vrlo zanimljivom značajkom a inače je ova aplikacija potekla iz radionice dobro nam poznatog Google-a.


Pred kraj kažimo kako je Sony Xperia Z2 tablet dostupan na tržištu putem ugovorne obveze kod različitih mobilnih operatera, no i putem slobodne prodaje. Upravo u slobodnoj prodaji njegova cijena iznosi 6.600 kn za LTE verziju koju smo mi posjedovali. Isto tako nadamo se kako je recenzija Sony Xperia Z2 tableta na vas ostavila dobar dojam, ne samo o načinu recenziranja uređaja već i o samom tabletu.


Više detalja na: www.ninoit.eu