Mjesto za sjedenje u vrtu

Mjesto za sjedenje u vrtu

Oblikovanje mjesta za sjedenje u vrtu ponajprije ovisi o prije skiciranu dizajnu vrta i okućnice.

Tako će za istu namjenu poslužiti asimetrične, kružne i polukružne površine te površine zavojitih rubova, baš kao i geometrijski pravokutni i kvadratni oblici. Moguće su i harmonične kombinacije četverokutnih i okruglih površina. Materijal za izradu mjesta za sjedenje i njegovo oblikovanje također ovise o konceptu vrta i okućnice i stilu uređenja kuće.

Centralno mjesto za sjedenje projektira se prema potencijalnom broju korisnika
Centralno mjesto za sjedenje projektira se prema potencijalnom broju korisnika

U većim vrtovima može se, prema željama vlasnika okućnice, urediti i više od jednog mjesta za sjedenje. Različiti interesi pojedinih članova obitelji opravdavaju postavljanje više mjesta za sjedenje u skladu s promišljenom podjelom vrta i okućnice.

U većim vrtovima može se urediti i više od jednog mjesta za sjedenje...
U većim vrtovima može se urediti i više od jednog mjesta za sjedenje...

Drugi prostor za sjedenje može se primjerice smjestiti u stražnja, rubna područja vrta. Hoće li se to područje nadviti nadstrešnicom ili pergolom koja baca malo širu sjenu ovisi o željama i odnosima svjetla i sjene u prostoru. Preporučljivo je sunčanu kućnu terasu dopuniti hladnijim sjenovitim mjestom za sjedenje na suprotnoj strani vrta. Odatle će pogled padati natrag na kuću i na okućnicu i vrt iz nove perspektive. Posebno intenzivan doživljaj omogućuju vrtovi s prostorima za sjedenje u blizini vode. Ondje priroda neumorno privlači promatrača dublje u svoje čari i oživljava njegova osjetila. To vrijedi i za skrivene prostore za sjedenje s pogledom na red rascvjetanih trajnica.

Drveće koje kasno cvjeta, poput oraha, katalpi i sličnih vrsta, osobito je prikladna za tople, proljetne prostore za sjedenje jer mu je lišće tad još maleno i sunčeve se zrake lako probijaju do tla.

Kuće u nizu s malenim okućnicama, uređene vrtne prostore i mjesta za sjedenje najčešće imaju otraga. Terasa se obično od susjedne kuće razdvaja pomoću zida koji omogućuje dobru zaštitu.

Najbolja zaštita od pogleda i buke spajanje je terase s kućom, pri čemu se dio terase također natkrivljuje krošnjom. S druge strane, nepravilno poredane kuće u nizu nude za razliku od ravno poredanih kuća dobre preduvjete za neometan boravak na terasi.

Njihaljka ili klupa u skrovitijem dijelu vrta uvijek dobro dođe...
Njihaljka ili klupa u skrovitijem dijelu vrta uvijek dobro dođe...

Preuređenje starijih vrtova i okućnica najčešće je aktualno kad se kuća prodaje i u nju useljava novi vlasnik. Osim unutarnjih izmjena, proširenja ili gradnje zimskog vrta, često se obnavljaju i terase ili preoblikuje okućnica. Stari podni pokrovi, koji neravno leže na betonskoj podlozi, mogu djelovati ružno, a pritom biti i izvor opasnosti zbog mogućega napuknuća. Također su neupotrebljivi kao čvrste, sigurne podloge za postavljanje vrtnog namještaja.


_____________________________________________________________

Veličina prostora za sjedenje ovisit će o:

- broju članova obitelji i broju očekivanih gostiju različitih prigoda i proslava

- veličini kuće

- veličini vrta

- planiranim namjenama prostora poput postavljanja vrtnih garnitura, posuda s cvijećem itd.

_____________________________________________________________


Pri popločavanju prostora za sjedenje upotrebljavaju se uglavnom isti materijali kao i pri oblikovanju putova i staza. Trgovine građevnim materijalima nude raznovrsne uzorke materijala koje se isplati pregledati još dok se planira. To omogućuje dobru usporedbu strukture i boje pojedinoga kamena te njihovih cijena.


Više o sadnji i održavanju živica pročitajte u knjizi "Uređenje vrta i okućnice". - biblioteka Stanek.

Tagovi

Vrt