Optimalno uređenje malih vrtova

Optimalno uređenje malih vrtova

Možda ste naslijedili ladanjsku kuću s malom okućnicom ili kupili stan u gradu s malenim sjenovitim dvorištem. Terasa, mnoga stabla, grmovi i travnjak razdjeljuju vrt te jedni drugima oduzimaju svjetlo. Sve djeluje zaraslo, mali je prostor posve pretrpan i unaprijed određenih funkcija. Ovdje smjesta treba nešto učiniti.

Suprotnost tome posve je nov zasad vrta poslije novogradnje, odnosno kupnje obiteljske kuće od građevinske tvrtke. Ovdje u pravilu imate posve slobodne ruke pri uređenju vrta. Upravo je ovakve parcele prije planiranja potrebno točno istražiti. U malom se vrtu sve vrti prije svega oko toga kako stvoriti prostor. Ne skučenost, već svjetlost i zrak. Cilj je postojeće elemente spojiti u novu cjelinu. Mnogi vjeruju da je male vrtove jednostavnije urediti nego velike. Međutim, to je mnogo kompliciranije jer je potrebno na mali prostor smjestiti mnoge funkcije.


Razviti osjećaj za prostor

U malom se prostoru katkad možemo osjećati prilično skučeno. Tko posjeduje uzak vrt u stambenom naselju veličine 6 x 12 metara, u pravilu ima dovoljno mjesta da uredi veće mjesto za sjedenje, zasadi grm srednje veličine i uredi manju travnatu površinu. Da je vrt širok samo 3 metra, trebalo bi ga smatrati produljenjem dnevne sobe. Kako bi se ovako mala površina smisleno iskoristila, preporučIjivo je raditi u odgovarajućem omjeru. To doduše ne znači da ga treba opremiti minijaturnim objektima. Vrt koji je sastavljen kao slovoslagarska šablona može lako djelovati pretrpano.

Pretrpan malim stvarima i patuljastim biljkama, vrt će teško doći do izražaja.

Najprije, svaki bi vrt trebao svojim vlasnicima nuditi prostor za boravak pod vedrim nebom i za opuštanje. Biljke trebaju biti

upadljive svojim oblikom, mirisnim cvjetovima ili zanimljivim oblicima svojih listova. Kako bi vrt trebao izgledati, ovisi napokon o zahtjevima njegovih korisnika. Prije nego što se počne s planiranjem, trebao bi se razviti osjećaj za veličinu vrta.

Prije konačnog uređenja vrta obavezno napravite skicu ili nacrt budućeg vrta...
Prije konačnog uređenja vrta obavezno napravite skicu ili nacrt budućeg vrta...

Često se prerano odlučuje za konačno uređenje vrta. Predodžbe o tome kako bi vrt trebao izgledati te određeni zahtjevi trebali bi se dogovoriti sa svima koji će se njime služiti. Najbolje je da svaki član obitelji sastavi popis svojih želja i ideja. Jer, napokon, vrt bi trebao udovoljiti svima. Nešto se, dakako, mora prihvatiti kao nepromjenjivo: veličina parcele, kakvoća zemljišta, mikroklima te granice vrta. Najvažnije je iz svega zadanoga razviti uvjerljiv i zanimljiv koncept te kompenzirati eventualne nedostatke. Mali vrtovi, osobito u gradu, djeluju kao potonuli između visokih zgrada ili stisnuti između zidova. Takva su zemljišta često vidljiva sa svih strana i pritom u dubokoj sjeni.

Optimalno uređenje malih vrtova

Promatrati i prepoznati

Prije nego što se počne s planiranjem vrta, trebalo bi ga bolje upoznati te postati svjestan njegove veličine - bez obzira na to je li riječ o novom vrtu koji se uređuje od temelja ili o postojećem koji se preuređuje ili iznova uređuje. Ova opažanja trebali biste zabilježiti jer su važna za nalaženje najboljeg mjesta za sjedenje. Zabilježite gdje je u vrtu osunčano i toplo mjesto, odnosno sjenovito i hladno.

Da biste izbjegli sjedenje na propuhu pri kasnijem boravku u vrtu, također je važno odrediti smjer vjetra. Pritom se može podići prikladna zaštita u obliku živice ili zida. Potrebno je nekoliko obilazaka kako bi se postigao pregled postojećih vrtnih elemenata i biljaka.

Ako je zemljište većeg pada, može se uz pomoć potpornih zidova podijeliti na različite razine kojima se može omogućiti pristup stubama. U malom je vrtu ovakvo stupnjevanje ionako poželjno jer ne samo da on postaje zanimljiviji nego i veći od stvarnog.

Optimalno uređenje malih vrtova

Nužnosti ovakva preuređenja trebalo bi temeljito promisliti jer za gradnju zida ili stuba potrebno je podosta novca. Možda vrt s blagim padom i nije toliko nezanimljiv? Pri uređenju vrta troškovi su uglavnom važni. S druge strane, ovdje uložen novac uvijek je dobra investicija. Tko svoj vrt često i dulje promatra, dobiva s njime poseban odnos te je uz istančan osjećaj za uvjete u njemu mnogo lakše stvoriti svoje predodžbe. Njih biste trebali zabilježiti. Pomažu također fotografije koje se snime u različita doba dana i godine. Na početku je potrebno u planiranje vrta uložiti mnogo rada i vremena. Na kraju ćete biti za to nagrađeni te u vrtu možete (gotovo) samo uživati...


Prije uređenja novog vrta

Mnogo je lakše iskazati svoje želje na posve novoj, praznoj parceli nego u starijem vrtu. Sastavite jednostavno popis svih svojih želja i predodžbi koje imate o svome budućem vrtu.


Više o uređenju malog vrta pročitajte u knjizi "Uređenje malih vrtova". - biblioteka Stanek.