PLOČA ZA PISANJE KREDOM

PLOČA ZA PISANJE KREDOM

U zadnje vrijeme vrlo popularna, školska ploča po kojoj se piše kredom, nije uopće teško napraviti u "sam svoj majstor" izvedbi.

Najvažniji sastojak ove atraktivne dekoracije je specijalna boja koja kada se posuši i stvrdne može biti brisana mokrom spužvom i uvijek spremna za nova pisanja i iscrtavanja.


Što je potrebno za izradu školske ploče

PLOČA ZA PISANJE KREDOM

Boja. Ima ih raznih, a mi smo nabavili TAFEL (ima u hobby art Chemaco). Još je potrebno nabaviti pik traku kojom ćete zaštititi okolne površine, kistove različitih dimenzija i valjak te neku temeljnu boju za drvo ili metal ovisno na čemu oslikavate.

Boja je na bazi vode tako da se sve uredno i jednostavno nakon uporabe opere vodom.


Postupak izrade školske ploče

Kao i uvijek, ako radite na drvenim površinama, potrebno je drvo dobro prebrusiti i učiniti glatkim.

PLOČA ZA PISANJE KREDOM
PLOČA ZA PISANJE KREDOM

Kada je površina obrađena i glatka, po rubovima koje ne farbate polijepite pik traku kao zaštitu i onda željenu površinu pređite temeljnom bojom. Mi smo koristili JUB boju za drvo (na bazi vode).

PLOČA ZA PISANJE KREDOM

Nakon sušenja, krenite s nanosom prvog sloja boje za ploču.

Prvo nanesite kistom malo deblji namaz, a zatim spužvastim valjkom sve ravnomjerno pofarbajte. Uvijek i kist i valjak vucite u istom smjeru (ili horizontalno ili vertikalno).

Ako vam se ne čini da je površina baš 100% pokrivena, ne očajavajte jer nakon sušenja nanosite drugi sloj istim postupkom, ali u drugom smjeru. Znači, ako ste prvi puta vukli valjak horizontalno, onda ga u drugom prelazu vucite okomito.

Nama su dva prelaza bila dovoljna za kvalitetno prekrivanje, ali ako niste zadovoljni, slobodno nanesite i treći sloj. Ponovo u kontra smjeru od drugog.

Kada se boja posušila (24 sata je preporučljivo za svaki nanos), odlijepite pik traku i to je to. Nabavite kredu i krenite sa oslikavanjem!