Pokažite se u blagovaonici

Pokažite se u blagovaonici

Renoviranjem blagovaonice postignite sklad, u kući i obitelji!

Odabirom hrane koju iznosite na stol, ali i stilom uređenja blagovaonice o sebi govorite i više nego što se na prvi pogled čini. Pravilan odabir namještaja, stola i stolaca, polica i sličnog, veoma je važan za mirno i društveno ozračje blagovaonice. Nije nevažno ni kakvi su zidovi ove prostorije. Prema tome kako ih uredimo, prostor će dobiti ili izgubiti na svome skladu i šarmu. Tu su još i količina svjetlosti, te detalji za koje preporučamo da budu neagresivni.


Smještaj blagovaonice u tlocrtu doma

Najbolji položaj za prostor blagovaonice je istočno ili južno od kuhinje. Bilo bi dobro da je smještena između kuhinje i dnevnog boravka, po mogućnosti u središtu doma. Prema Feng shuiu ne bi trebala biti pokraj glavnih vrata doma, niti imati pogled na njih. Kažu Kinezi da to može uzrokovati probavne probleme.

Nepovoljno je kada blagovaonica dijeli zid sa toaletom ili kupaonicom. Imate li iznad stola izbočene stropne grede, "poravnajte ih" jer ispod njih nije dobro sjediti i jesti. Predlažemo Multipor ploče. Time ćete dobiti i izolaciju i sigurnost od vatre. Ovdje pogledajte kako se to radi.

Svjetleći stup kao zanimljiv rasvjetni dodatak blagovaonice
Svjetleći stup kao zanimljiv rasvjetni dodatak blagovaonice

Blagovaonica i kuhinja odijeljene svjetlećim stupom

Pravilno i s ukusom postavljena rasvjetna tijela od Vašega interijera mogu stvoriti raskošan prostor. Predlažemo Vam da prilikom renoviranja pronađete negdje mjesto za svojevrstan stup koji je ujedno i polica. Može to biti i u pregradnome zidu između kuhinje i blagovaonice. U isto će vrijeme stup dijeliti dva prostora i biti element koji će u interijer Vašeg doma unijeti glamur.

Pregradni pult praktično je rješenje razdvajanje kuhinje i blagovaonice
Pregradni pult praktično je rješenje razdvajanje kuhinje i blagovaonice

Pregradni pult spaja kuhanje i blagovanje

Za male stanove dobro je ako su prostori povezani, a cijeli volumen interijera što više otvoren. Time se izbjegavaju male "škuljice", više je svjetla, a komunikacija onih koji u prostoru borave je nesmetana. Osobito je to preporučljivo između kuhinje i blagovaonice, odnosno dnevnoga boravka. Jednu prostoriju od druge, kad je kuhinja u pitanju, jednostavno ćete razdvojiti pregradnim zidićem od Ytonga na kojeg položite široku ploču od drva, škriljevca ili nekog drugog materijala. Neka bude visine ostalih kuhinjskih elemenata ili nešto viši što ovisi o stolcima koje uz njega namjeravate postaviti. Takav će pult služiti kao šank, priručni stol za male obroke ili samo mjesto za kojeg ćete sjesti i praviti društvo kuharu. Ako imate specifičan prostor, pa bi Vam zakrivljeni pult bio adekvatniji, pogledajte ovdje kako ga sami možete napraviti!


Vrata i prozori

Blagovaonica bi trebala imati dva ulaza, iz dnevne sobe i iz kuhinje, ali vrata ne smiju biti jedna nasuprot drugima. Naročito ne preko stola jer takva energija nije dobra za blagovanje i mogla bi uznemirivati okupljene oko stola. Isto tako, ni prozori u prostoriji ne smiju biti na suprotnim zidovima.

Pregradni zid u blagovaonici
Pregradni zid u blagovaonici

A sve to izgraditi možete i sami

S Ytong materijalima sve se može izvesti, jednostavno, čisto i lako. Ovdje možete pročitati kako sagraditi ravni pregradni zid, a ovdje kako izvesti polukružni zid.


Detalji u blagovaonici

Ako se odlučite, zbog veličine prostora, na dodatni namještaj u smislu ormara ili polica, neka ne ugrožavaju harmoniju. Prostoriju održavajte čistom, urednom i energetski protočnom.

Cvijeće će potencirati svježinu i veselje, a dodatnu toplinu dobit ćete ukrašavajući zidove fotografijama, figuricama ili slikama koje vas raduju. Motivi hrane su naročito preporučljivi. Voće u posudi na stolu priziva obilje.

Ako nemate mogućnosti da kuhinja i blagovaonica imaju barem po dva prozora, osigurajte kvalitetnu umjetnu rasvjetu. Neka bude fleksibilno tako da možete jednostavno prigušiti svjetlo i stvoriti romantično ozračje.


Boje za blagovaonicu koje potiču druženje

Blagovaonica zahtijeva vedrije i živahnije boje, ovisno kako je orijentirana. Zidove obojite u svjetlozeleno za blagovaonicu na istoku, a ona na jugu treba tamnozelenu ili plavu boju. Zapadna orijentacija traži ružičaste i narančaste nijanse, a sjeverna sive ili bijele zidove, obogaćene crvenim i srebrnim detaljima namještaja. Boju možete upotrijebiti i samo kao detalj. Izbjegavajte tamne boje, pogotovo nijanse ružičaste i crvene jer one pojačavaju element vatre u prostoru i mogu prouzrokovati svađe.

Poželite li i Vi obnoviti i renovirati svoju blagovaonicu Ytong materijalima, za detalje grubljih radova pitajte iskusnog profesionalca majstora Deana. Kliknite na ovo mjesto i odgovor uskoro stiže! Ostale ideje i inspiraciju potražite na renoviranje.hr.