STOLICA ZA LJULJANJE

STOLICA ZA LJULJANJE

FOTOGALERIJA!

Pogledajte u fotogaleriju nekoliko stolica za ljuljanje koje smo odabrali...

Stolica za ljuljanje je izgledom obična stolica čije su noge povezane s dvije zakrivljene skije. Premještajući težinu tijela naprijed/nazad ili se lagano odgurujući, ostvarujemo blago njihanje koje kod većine ljudi stvara osjećaj ugode i opuštenosti.

Valjda nas to nesvjesno asocira na umirujuće ljuljanje u majčinim rukama ili krilu.

Smatra se da je prvu stolicu za ljuljanje napravio Benjamin Franklin tisuću sedamsto i neke godine. Od onda pa do danas njen osnovni izgled se nije previše mijenjao iako je uvijek dobra motivacija i inspiracija mnogobrojnim dizajnerima.

Thonet je razvojem obrade drva vrućom parom unio revoluciju u proizvodnju stolica
Thonet je razvojem obrade drva vrućom parom unio revoluciju u proizvodnju stolica

Kako i u proizvodnji ostalog namještaja tako i kod stolica za ljuljanje postoje različiti stilovi i načini proizvodnje. Revoluciju u proizvodnji donio je Njemački proizvođač namještaja Thonet koji je usavršio način obrade drva uz pomoć vruće pare tako da se isto moglo savijati čime su se dobijala različita zakrivljenja što je pružalo neslućene mogućnosti u dizajnu.Stolica za ljuljanje uvijek je inspirirala dizajnere tako da su nastajali vrlo zanimjivi primjerci
Stolica za ljuljanje uvijek je inspirirala dizajnere tako da su nastajali vrlo zanimjivi primjerci

Najčešći materijal od kojeg se rade stolice za ljuljanje je drvo iako se danas koriste i drugi, moderniji materijali kao što su plastika i različiti metali.


Funkcionalnost i uporaba stolice za ljuljanje je neupitna. Može biti sastavni dio dnevnog boravka u omiljenom kutku za čitanje ili gledanje televizije. Može biti i neizostavni dio spavaće sobe, a i djeca ih jednostavno obožavaju.

Stolice za ljuljanje izrađenje od nekog tropskog drva idealne su za vrt ili terasu u kojima ćete zasigurno provesti sate i sate udobno zavaljeni, čitajući kakvo zanimljivo štivo.