Što sve nudi Google?

Što sve nudi Google?

Google je američka multinacionalna kompanija specijalizirana za internet usluge te proizvode. Tvrtka Google najpoznatija je po istoimenoj tražilici google.com no osim nje ova tvrtka ima i druga usluge. Gmail je platforma za e-mail; Drive je platform za cloud sustav (od koje svaki korisnik koji ima kreiran gmail korisnički račun dobiva 15 GB besplatnog prostora za korištenje); Translate, kao što mu i samo ime govori riječ je o prevoditelju; Analytics platform za praćenje statistika web stranica, te mnoge druge usluge.

Istaknimo kako Google pod svojim okriljem ima i operativni sustav Android te mega popularan servis za dijeljenje te praćenje video zapisa YouTube. Google su osnovali Larry Page i Sergey Brin za vrijeme studiranja na Stanfordu. Page i Brin 19. rujna 1998. pokrenuli su Google kao privatnu tvrtku da bi 19. kolovoza 2004. godine Google izašao na inicijalnu javnu ponudu. Glavna zvijezda vodilja Google od samog početka bila je dovesti informacije s interneta do samih korisnika što u tome definitivno i uspijeva. Moto Google glasi “Ne budi zao”.

Tvrtka Google 2006. godine otvorila je svoje sjedište gradiću Mountain View u saveznoj državi Kalifornija. Shodno tom taj je gradić prozvan Googleplex. Navedimo kako je Google za kratko vrijeme izrastao u multinacionalnu kompaniju što su ulagači dakako i prepoznali. Danas Google nudi mnoge usluge od kojih su najpoznatije: Gmail, Drive, Maps, društvena mreža Google+, Desktop proizvode, preglednik Chrome.

Tvrtka Google vodi razvoj Android operativnog sustava koji je 2013. godine uzeo titulu najboljeg operativnog sustava s naviše instaliranih uređaja ispred iOS te Windows Phone mobilnih operativnih sustava. Google se okušao i u proizvodnji netbook-a, te sa svojom linijom Chromebook ušao na tržište, posebnost je to što je Chromebook pokretan Google Chrome operativnim sustavom temeljenim na Chrome web pregledniku. Google proizvodi i pametne telefone naziva Nexus, to jest svaku novu liniju Nexus uređaja proizvodi neka druga tvrtka.

Godine 2012. Google je kupio tvrtku Motorola kako bi značaju unaprijedio proizvodi process svojeg Nexus pametnog telefona te omogućio korisnicima značajni napredak u korištenju novih tehnologija vezanih uz Nexus pametni telefon. U prosincu 2013. godine navedeno je kako je google.com najposjećenija web stranica na Svijetu. A na dan se generira kroz Google-ove servere oko 24 petabajta podataka, te se obradi oko milijardu zahtjeva za pretraživanjem na google.com u jednom danu.


Preuzeto sa: www.NinoIT.eu