Točka interesa u dnevnom boravku

Točka interesa u dnevnom boravku

Zamislite sobu s praznim bijelim zidovima, bez slika, bez zidnih lampi, ogledala ili barem tapeta s nekakvim uzorkom. Priznajte da takva soba djeluje vrlo, vrlo dosadno i monotono. Čak i vrlo lijep i skup trosjed postavljen na sredinu zida isto može djelovati dosadno, kao i kamin koji je neplanski postavljen može samo nepotrebno odvlačiti pažnju naših očiju. A što je s prozorom s kojega se pruža lijep pogled? Bilo koji od ovih scenarija je primjer kako izgleda soba bez točke interesa. U slijedećih nekoliko natuknica dat ćemo vam ideju kako to promijeniti.


Slika savršenog boravka

Pokraj dužeg zida formirajte točku interesa vašeg dnevnog boravka na način da postavite garnituru za sjedenje ili samo trosjed/dvosjed. Zid iznad garniture ukrasite s nekoliko umjetničkih slika u odgovarajućim okvirima ili umjetničkih fotografija postavljenih u obične “klip” okvire. Danas je to potpuno moderno i možete napraviti cijelu galeriju obiteljskih fotografija ali pripazite da ne pretjerate s različitim okvirima. Pripazite i na detalje kao što su boje slika ili fotografija, okvira i garniture kako bi sve skupa bila skladna cjelina. Dojam pojačajte i jednom lijepom podnom lampom koja može stajati pokraj garniture, a sveopći dojam zaokružiti ćete duguljastim stolićem ispred garniture.


Udobni kutak za sjedenje

Ako vam trenutna situacija ne dozvoljava velike preinake po sobi, a ni sa novcima ne stojite bas najbolje, uz relativno mala ulaganja možete učiniti mnogo na povećanju općeg dojma. Za postojeći trosjed nabavite nove presvlake koje će biti u skladu sa ostalim namještajem, a dodatnu razigranost učinite s nekoliko veselih i zanimljivih jastučića. Stari tepih ili tapison zamijenite novim manjim tepihom kojeg ćete postaviti ispred trosjeda. Ovakve male tepihe od sintetičkih materijala možete kupiti u gotovo svakom većem shoping centru i to za svega par stotina kuna. Ovakva brza i jednostavana promjena biti će odmah zamijećena i nagrađena.

Savršeni pogled

U ove zimske dane, naročito kada pada snijeg, nema ništa ljepše od topline doma. Sve je još ugodnije kada se promatra kroz prozor tople sobe. Stvorite pokraj prozora svoj omiljeni kutak za popodnevni odmor ili čitanje novina, knjige ili pak ispijanje toplog čaja ili kave. Naravno, ovo je moguće samo u slučaju da je prostorija dovoljno velika i da pokraj prozora ima dovoljno prostora. Na prozor postavite bogate dekorativne zavjese koje sa svake strane zavežite odgovarajućim vrpcama, a ispred njega postavite udobnu fotelju ili staru bakinu drvenu fotelju – ljuljačku. Pokraj nje je obavezan i mali stolić na koji ćete moći odložiti knjigu ili šalicu čaja. Naravno, jedna stolna ili podna lampa kao i lijepa i topla dekica su neizostavna dekoracija ovog ugodnog kutka.

Ako pogledate, bilo koja od ove tri točke koje smo obradili, stvoriti će dojam “ovo je moj dom koji me čini sretnim”. Bez obzira dali uređujete samo dio sobe ili pak cijelu sobu, pobrinite se da to bude skladno i u vašem stilu, jer vrijeme provedeno u tom prostoru bilo s obitelji, prijateljima ili samostalno, dat će vam osjećaj sreće i zadovoljstva.


UrediSvojDom