Magnolija, proljetna kraljica

Magnolija, proljetna kraljica

Magnolija je drvo (grm) prikladna i za velike i male vrtove. Obzirom na bogati cvat možete ju posaditi pojedinačno ili u manjim skupinama. Magnolija počinje cvjetati već potkraj ožujka i u travnju, kad su još velike mogućnosti za pojavu mraza. Mladi cvjetovi magnolije su osjetljivi na mraz pa se preporučuje posaditi na neko zaštićenije mjesto.

Kod još mladih biljčica prilično je osjetljivo i korijenje, stoga je za oštrih zima potrebno prekrivati zemlju iznad korijenja. Odgovara im sadnja na sunčano ili polusjenovito mjesto u vrtu. Orezivanje je bolje izbjegavati jer nakon rezidbe magnolije se teško razrastaju, a vrlo brzo izgubi i pravilan oblik krošnje. Uglavnom se orezuju osušene i kržljave grane, a ako je ipak potrebna jača rezidba, uklanjaju se cijele grane, i to nakon cvatnje.

Magnolija nije pretjerano zahtjevna što se tiče prostora, jer njen prekrasan cvat doći će do izražaja ma gdje god bila. Ipak, ako stoji kao zasebni element u vrtu dojam će biti još jači.

Magnolija ima jedan od najljepših cvjetova
Magnolija ima jedan od najljepših cvjetova

Magnolije imaju plitko korijenje, stoga okopavanje nije preporučljivo. Sadi se u jesen ili u proljeće, iako je preporučljivija sadnja u proljeće. Mesnato korijenje magnolije teže se ukorjenjuje prije zime. Jednom kada se posadi na određeno mjesto, nije ju poželjno micati jer joj selidba baš i ne odgovara, pa su velike šanse da se više ne primi. Jedna od čestih grešaka je preduboka sadnja. Kao što je već spomenuto, magnolija razvija plitko korijenje, stoga ju je potrebno i plitko posaditi.

Magnolija se budi krajem zime, te svojim malim dlakavim cvjetnim pupoljcima najavljuje skori dolazak proljeća. Uskoro iz tih pupoljaka nastaju prekrasni veliki cvjetovi specifičnog oblika i boja, koji krase dvorišta i vrtove svojih ponosnih vlasnika.

Postoji mnogo vrsta magnolija, a jedna od najljepših je Magnolia Stellata. Ta je vrsta poznata po tome što cvate prva, a njeni cvjetovi, zbog rasporeda cvjetnih latica, izgledaju poput zvijezde. Cvatnja počinje već godinu dana nakon sadnje, a cvate od ožujka do travnja mirišavim bijelim cvjetovima. 

Kod nas je još poznata i Magnolia liliflora 'Nigra', često nazivana kao "tulipanovo drvo" zbog velikih ljubičasto-crvenih cvjetova, koji izgledom podsjećaju na cvjetove tulipana.

Pročitajte i o: