KAKO OBLIKOVATI VRT

KAKO OBLIKOVATI VRT

Ako nismo zadovoljni izgledom novo uređene sobe uz par jednostavnih zahvata možemo je u potpunosti preurediti. Kod vrta je situacija znatno složenija. Jednom uređen vrt nije toliko jednostavno, a ni jeftino ponovo preurediti i oblikovati u nove zamisli. Zato prije pokretanja radova treba dobro sve isplanirati i osmisliti.

Kako oblikovati vrt?

Vrt treba oblikovati na način da odaje izgled mjesta gdje će se čovjek opustiti, odmoriti i uživati. Ako vrt uređujete samostalno, bez stručne pomoći pejzažnog arhitekta, evo nekoliko osnovnih smjernica i pravila:


1. Izgled vrta prilagodite okolišu tj. prirodnom ambijentu, čak probajte izgled vrta bazirati na osnovu nekih elemenata koji se već nalaze u okruženju. Na taj način vrt će djelovati prirodnije i usklađenije s okolinom.

2. Kod izbora biljaka treba paziti da izaberete one kojima je to prirodno stanište ili koje su već poznate kao prilagođene. Izaberite više vrsta biljaka kako bi postigli raznolikost vrta tijekom sva četiri godišnja doba.

Prostor za sjedenje po mogućnosti smjestite u južni dio vrta
Prostor za sjedenje po mogućnosti smjestite u južni dio vrta

3. Vrtni prostor namijenjen za odmor i druženje ako je moguće, najbolje je smjestiti u južni, jugoistočni ili jugozapadni dio vrta i osigurati mu direktnu poveznicu s kućom tj. kuhinjom. Zbog praktičnih razloga.

4. Ako ulaz u kuću vodi iz vrta, posvetite mu veliku pažnju. On je ogledalo svega pa onda neka bude i lijepo uređen. Pazite na detalje kao što prilazne staze, rasvjeta, parking i slično.

Povrtnjak posadite malo udaljenije od mjesta predviđenog za odmor
Povrtnjak posadite malo udaljenije od mjesta predviđenog za odmor

5. Ako će vrt imati i povrtnjak, njega smjestite u udaljeniji dio osim ako ga ne želite koristiti i kao ukras. Onda možete nasumično postaviti manje oaze nekih povrtnih vrsta kao npr. paradajz, papriku ili tikvice i sl. u odgovarajuće posude.

6. Vrtne staze su jedan od najvažnijih elemenata vrta. Oblikom ih treba prilagoditi kompoziciji većih biljaka (drveća, živice i sl.). Ako je vrt manjih dimenzija, onda je stazu najbolje postaviti uz rubno područje kako ne bi narušavala cjelinu vrta.

Staze su zanimljiv vrtni element koje ga spajaju ili dijele na cjeline zato s njima - pažljivo
Staze su zanimljiv vrtni element koje ga spajaju ili dijele na cjeline zato s njima - pažljivo

7. Vrt treba isplanirati tako da se radovi oko održavanja izvode nesmetano i da se čovjek osjeća ugodno dok ih obavlja.


8. Pazite na plan sadnje biljaka tako da niske biljke sadite u prvi plan, a one najviše u zadnji. Pripazite i na smještaj biljaka zbog količine svjetla. Neke zahtijevaju više sunca, a neke manje.

Sadnjom različitog cvijeća jedno pored drugog postižu se zanimljivi koloriti
Sadnjom različitog cvijeća jedno pored drugog postižu se zanimljivi koloriti

9. Pripazite i na kolorističku podjelu biljaka. Sadite ih jedne pored drugih tako da u konačnici boje budu usklađene i ugodne oku. Odgovarajućim slijedom boja, možete postići da vrt izgleda veći ili manji, ovisno što želite.

10. Bez obzira na veličinu vrta možete se poigrati vrtnim elementima kao što su ograde, staze, jezerca, fontane, klupe, zidići, kamenjari i sl. Njih ćete upotrebljavati ili ne, a u skladu s veličinom i stilom vrta.


Sve ove savjete najlakše ćete provesti u djelo ako sve zapišete i skicirate na papiru. Onog trenutka kada budete zadovoljni kako ste zamislili izgled vrta, krenite u realizaciju.

.

Tagovi

Vrt