Kako urediti kupaonicu

Kako urediti kupaonicu

Gdje kupiti?

Potrebnu opremu za uređenje kupaonice možete potražiti kod naših proizvođača i distributera kupaonske opreme.

Kupaonica je već davno prestala biti samo prostor u kojem obavljamo osnovne higijenske potrebe. Danas je to sve češće naša oaza mira i relaksacije.

Obzirom da su nam mnoge luksuzne stvari dostupnije no ikada, nije više tako nedostižno kupaonicu uz pomoć sitnih detalja pretvoriti u pravi mali wellness-centar.

Da bi dobili što funkcionalniju i sređeniju kupaonicu moramo pri njenom uređenju obratiti pažnju na neke bitne stavke.


Kupaonski elementi

Kade i tuš kabine

Kako se kupaonica zbog svoje zahtjevnosti (i skupoće) radova i opreme ne preuređuje svako malo, najbolje je u startu uložiti malo više te osigurati dugoročniju kvalitetu. Ovisno o afinitetima i potrebi, na pojedincu je hoće li odabrati kadu ili tuš kabinu, a ako je moguće, neka bude oboje.

Ako je kupaonica dovoljno prostrana idealno je postaviti i kadu i tuš kabinu
Ako je kupaonica dovoljno prostrana idealno je postaviti i kadu i tuš kabinu

Obzirom da se u kupaonici više ne boravi isključivo i samo zbog osobne higijene već i uživanja, današnje kupaonice postaju sve više vellness oaze našeg doma.

Danas su vrlo tražene kvalitetne hidromasažne kade, kao i veliki, walk-in tuševi, s ugrađenim masažerima, parom, kontrolom temperature i još ponekim blagodatima. Zahvaljujući napretku tehnologije, danas je wellness u vlastitom domu bliži no ikada. Ako su financije ograničene onda će kvalitetno rješenje biti i tzv. showerpipe, komplet koji sadrži mješalicu, nadglavni tuš i ručni tuš s crijevom. Danas na tržištu postoji veliki izbor ovakvih kompleta koji će svojom kvalitetom i mogućnostima u potpunosti zadovoljiti potrebe većine.

Kod preuređenja kupaonice kupci se sve se češće odlučuju na skuplje proizvode jer znaju u što ulažu.

Kako urediti kupaonicu

Sanitarije

Sanitarni elementi, umivaonici, wc školjke, bidei i vodokotlići nude se na tržištu u velikom izboru najrazličitih oblika, od pravokutnih, okruglih do nepravilnih. Materijal od kojih su izrađeni najčešće je keramika iako može biti i čelik, staklo, kamen... Pri nabavci sanitarija, poželjno je nabaviti sve od istog proizvođača kako bi bili usklađeni po dizajnu i boji.

Najčešće su sanitarije od keramike, a o njenoj kvaliteti ovisi dugotrajnost i jednostavnost održavanja. Jeftinije sanitarije nisu nužno i lošije, ali već to može biti znak da je u pitanju lošija kvaliteta keramike zbog koje će čišćenje biti znatno teže i češće.

Sanitarije iz asortimana domaćeg proizvođača Inker
Sanitarije iz asortimana domaćeg proizvođača Inker

Pri nabavci wc školjke razmislite da li ćete uzeti klasičnu samostojeću ili viseću (zidnu) školjku. Viseća je osjetno skuplja, ali je elegantnija i olakšava čišćenje jer ispod sebe ima prazan tj. slobodan prostor.

Vodokotlić ako možete, birajte ugradbeni. Razlog je vizualne prirode, ali je i tiši. Cjelokupni dojam će biti upotpunjen i kad se na njega postavi neko lijepo tipkalo kojim puštate vodu.


Kupaonski namještaj

Kupaonice zbog svoje specifične zadaće zahtijevaju dosta prostora za odlaganje stvari, a problem je u tome što su uglavnom manjih dimenzija, naročito u novogradnjama. Zato kupaonski namještaj dolazi do izražaja jer mora zadovoljiti funkcionalnu stranu, a opet mora biti i vizualno privlačan. I naravno, mora biti vodootporan zbog sveprisutne vlage.

Pri izboru namještaja za kupaonicu, povodite se mišlju da se radi o malom prostoru pa u skladu s njim neka bude i namještaj. Bolje je postaviti više manjih ormarića nego jedan veliki.

Obzirom na manje dimenzije kupaonice i namještaj bi trebao biti manji
Obzirom na manje dimenzije kupaonice i namještaj bi trebao biti manji

Ormarići za odlaganje raznih sitnica prijeko potrebnih u kupaonici, najčešći su komadi namještaja. Postavljaju se iznad umivaonika, ali i ispod što je vrlo praktično.

Ako u kupaonici, a što je čest slučaj, postoje istaknuti dijelovi zida kao dimnjaci, ventilacije i slično, to je idealno mjesto da postavite nešto veće ormariće napravljene točno po mjeri.

Police su poznate po svojoj praktičnosti, ali u kupaonici je to upitno zbog direktnog utjecaja vode i pare na izložene predmete tako da s policama budite oprezni.

Ogledalo je još jedan neizostavni dio kupaonice, a zbog vlage i pare koja se stvara pri tuširanju, često se zna zamagliti. Skuplja, kvalitetnija ogledala teže se magle pa imajte to na umu.


Uređenje zidova i podova kupaonice

Zbog učestale vode i vlage, kupaonicu je najpraktičnje prekriti keramičkim pločicama koje su najjednostavnije i najpraktičnije za održavanje. Osim toga, danas se proizvode prelijepe pločice u najrazličitijim tonovima, motivima, teksturama kao i oblicima te se s njima prostor može urediti u svim stilovima.

Pločice se dijele na zidne i podne gdje se zidne postavljaju isključivo na zid zbog slabijeg opterećenja pod pritiskom, a podne mogu ići i na pod i na zid. Kvaliteta keramičkih pločica rangirana je klasama gdje najmanji broj znači i najbolju kvalitetu. Uobičajeni oblik za keramičke pločice je pravokutnik ili kvadrat.

Da bi se prošlo jeftinije, zidovi se ne moraju nužno prekriti pločicama već se mogu i obojiti.

Kako urediti kupaonicu
Kako urediti kupaonicu

Izborom keramičkih pločica u istom tonu kupaonica može postati vrlo dosadna. Ali to ne mora biti tako, danas na tržištu postoji veliki izbor boja za zidove koje su postajane u vlažnim uvjetima i s njima jednostavno obojite zid ili ga prelijepite kakvom vodootpornom tapetom. Na pod postavite parket za topliji ugođaj. Zašto ne, postoji parket namijenjen upravo takvim potrebama. Na zidove objesite slike, a umjesto velikih pločica koristite sitne, mozaik pločice, a ako još upotrijebite staklene obloge za zid, mašti nema kraja...


Kako urediti kupaonicu

Rasvjeta kupaonice

Kupaonice su većinom bez prozora tj. prirodnog izvora svjetla. Zato je pravilan odabir i postavljanje rasvjete vrlo važno. Uz centralno rasvjetno tijelo na stropu kupaonice obavezno se mora postaviti i pomoćna rasvjeta pokraj/iznad umivaonika tj. ogledala. Razvojem LED rasvjete te padom cijene iste, pružaju se dodatne mogućnosti rasvjetljavanja kupaonice i to na indirektan način uz spuštene stropove, rubove ogledala, namještaja i slično. Na taj način se vizualno povećava prostor, a ujedno i dodatno osvijetljava.


Biljke u kupaonici, da ili ne?

Načelno nema razloga zašto svoju kupaonicu ne biste oplemenili biljkama. Jedini uvjet pri tome je izbor pravih biljaka koje moraju dobro podnositi vlagu, a za to su idealne tropske biljke.

Biljke postavite na mjesto na kojem ih nećete moći poprskati pjenom za kupanje ili šamponom. Možda je najbolje postaviti ih na neko povišeno mjesto, a ako kupaonica ima prozor onda definitivno blizu njega zbog izvora svjetla, samo pazite da ne budu na propuhu.

Zbog povećane vlage i manjka svjetlosti, za kupaonicu su idealne tropske biljke
Zbog povećane vlage i manjka svjetlosti, za kupaonicu su idealne tropske biljke

Evo nekoliko biljaka koje su pogodne za kupaonice:

Za kupaonice sa slabim izvorom prirodne svjetlosti: bambus, orhideja, begonija, Spathiphyllum, Dieffenbachia

Za kupaonice s dobrim izvorom svjetla: filodendron, gardenija, asparagus


Feng shui u kupaonici

Istočnjačka filozofija, "Feng shui", zapravo predstavlja vjetar i vodu, osnovne elemente koji simboliziraju neprekidno i slobodno gibanje chi-energije, što treba imati na umu pri uređenju bilo kojeg interijera.

Prema ovoj filozofiji, kupaonica bi trebala biti smještena/okrenuta prema istoku ili jugoistoku obzirom da od tamo dolazi najviše sunca što pridonosi lakšem gibanju energije.

Poznato je da previše namještaja i nered usporavaju protok energije tako da to pravilo vrijedi i za kupaonicu. Za dobru energiju u kupaonici, koristite sjajne materijale i keramičke pločice jer oni reflektiraju svjetlo i tako ubrzavaju energiju.

Želite li u kupaonicu unijeti živost i aktivnost onda svakako upotrijebite i neki prirodni drveni materijal. Drveni parket možda nije loš izbor.

Poklopac wc školjke uvijek držite spuštenim jer tako sprječavate oticanje energije iz prostora.

.