Staklena opeka – prozirni zid

Staklena opeka – prozirni zid

Staklena opeka nezasluženo je zapostavljena kao materijal i dekor za uređenje prostora. Svojim specifičnim izgledom i gradbenim mogućnostima pruža puno više nego što se na prvi tren misli. Od staklene opeke možemo raditi sve vrste zidova, okomite, ravne i zaobljene, a mogu se raditi i podovi i krovovi. Nadalje, bez problema se može koristiti u kupaonicama kao dekorativni element ili pak kao zanimljivo rješenje pri izradi tuš kabina.

Mogu se postavljati i na vanjske zidove u svojstvu svjetlarnika, a uz odgovarajuće dodatke mogu se preurediti u prave pravcate prozore i otvore za izmjenu zraka. Staklena opeka zbog specifične pripreme ima veliku čvrstinu uz deklariranu otpornost na vlagu, a zbog zračne ispune idealna je kao toplinski izolator ili izolator od buke.

Na tržištu se može naći kao komadni proizvod koji se uz pomoć odgovarajućih šablona i armatura uz odgovarajuća veziva (malter, silikon itd.) jednostavno slaže u željenu formu (kao cigle), a formati su razni, od standardnih 19x19x8 cm preko 30x30x8 cm pa sve do specijalnih formata različitih debljina. Danas se na tržištu mogu pronaći i gotovi paneli napravljeni od staklenih cigli u različitim dimenzijama tako da je primjena još jednostavnija, izaberete odgovarajuću dimenziju panela i doma ga samo spajate sa ostalim panelima ili već postojećim zidom. Postoje je i staklene opeke za uporabu na vanjskom prostoru čak i za izradu nogostupa.

UrediSvojDom