Neprijatelji travnjaka

Neprijatelji travnjaka

Postoji nekoliko neprijatelja travnjaka od kojih su najgori mahovina i korov. Istina, za njihov nastanak smo uglavnom sami krivi. Kada je riječ o mahovini evo nekoliko uzroka koji dovode do njenog stvaranja:

1. Loša priprema tla u samo startu formiranja travnjaka

2. Sijanje neprikladne trave

3. Pomanjkanje hrane tj. gnojiva

4. Preoštar rez kod košnje

5. Učestala vlaga (loša drenaža)

6. Kiselost tla


Dakle, problem pojave mahovine u travnjaku nećemo riješiti jednokratnim odstranjivanjem jer ona će se pojaviti ponovo. Treba otkriti koji je uzrok od ovih 6 navedenih krivac pa onda u skladu s tim djelovati.

Maslačak koliko god lijep bio, vrlo je nezgodan korov u travnjaku
Maslačak koliko god lijep bio, vrlo je nezgodan korov u travnjaku

Korov je danas, zahvaljujući razvoju kemijskih sredstava, daleko lakše iskorijeniti, a osim toga, redovnom košnjom potisnuti ćemo ga na prirodan način. Ako je potrebno, može se i dodatno odstraniti uz pomoć štapa za korove.

Gljive kao pokazatelj blage kiselosti tla, u većim količinama postaju ružan dekor, ali redovnom košnjom se brzo iskorijene.


Slijedeći neprijatelji travnjaka su životinjskog podrijetla, a to su gliste, krtice, rovci i mravi.

Gliste, koliko god dobre bile zato jer svojim kopanjem prozračuju tlo, za travnjak baš i nisu dobro došle. Obzirom da one "gutaju" zemlju te istu ponovo izbacuju iz sebe, stvaraju se sluzave nakupine koje sljepljuju vlati trave što travnjak čini manje atraktivnim.

Obzirom da je gliste vrlo teško iskorijeniti one se smatraju i najvećim neprijateljem travnjaka. Može pomoći valjanje ili gaženje travnjaka, ali nije potpuno učinkovito.

Krtice ne stvaraju toliku štetu koliko je njihovo djelovanje ružno za vidjeti. U lijepo njegovanom travnjaku svaki krtičnjak djeluje veći od Himalaja. Obzirom da su zakonom zaštićena vrsta i da ih fizički ne smijete uništavati, postoji nekoliko prirodnih, ekoloških načina kako se riješiti krtica.