Staklo u interijeru

Staklo u interijeru

Staklo već nekoliko stoljeća kroz povijest, pa sve do današnjih dana sve više pronalazi mjesto u interijerima. Iako ga mnogi doživljavaju kao hladan i osjetljiv materijal, njegove mogućnosti izvedbe atraktivnih detalja u interijerima su mnogobrojne.

Do sada smo staklo primjenivali kao stakla za vitrine, staklene lampe, ogledala, police i stakla za vrata, a sada se koristi za stolove, ograde, stepenice, podove, stropove...

Staklo je dostupno u različitim obradama i bojama, na tržištu se nudi:

  • obično staklo, satinirano, pjeskareno, laminirano, brušeno, ornament
  • staklo, staklo sa otiskom , te različite obrade stakla koje se ističu dizajnom i bojom. Koristi se u rasponu od 4-19 mm
  • debljine, a izdrađuje se u pločama 190x321cm

Iz Bokart radionice izlaze mnogobrojni zanimljivi uzorci stakla
Iz Bokart radionice izlaze mnogobrojni zanimljivi uzorci stakla

Kad je moderno nek’ bude stakleno

Trend u interijerima je svakako stakleni kuhinjski zid. Radi se o postavljanju stakla na površinu izmedju dvaju kuhinjskih elemenata. Po mogućnosti u jednom komadu, bojano prema RAL karti sa mogučnošću izvedbe dizajna u više boja. Za kuhinjski zid staklo se može lako prilagoditi svim potrebnim izrezima, pobrusiti sve njegove

rubove, može se i kaliti što znači da će jedino takvo staklo biti otporno na toplinu i udarce. Prednost ovakvog stakla je što daje elegantan sjaj u kuhinji, prilagođava se dizajnu u stanu, te se dobiva unikatan element u interijeru. Montaža stakla se odvija uz pomoć neutralnih silikona lijepljenjem na zid ili s nosačima za staklo koji rade distancu stakla od zida, čime gubite na prostoru.

Klizna staklena vrata također su veliki trend. Ona su ekonomičan i dizajnerski prihvatljiv element u uređenju interijera. Klizna vrata štede prostor jer zauzimaju tek nekoliko centimetara prostora od zida. Staklenim kliznim vratima neće se postići odgovarajuća izolacija, ali će zato funkcionalnost i efekt odvajanja prostora biti pun pogodak.

Staklo koje se koristi za tu svrhu je 8-10mm kaljeno (sigurnosno) ili laminirano staklo.

Staklo u interijeru

U prostorijama punim vlage kao što su kupaonice, idealan je materijal jer ga vlaga ne oštećuje. Staklo u kupaonici se može postaviti kao staklena tuš kabina, ogledalo, obloga zida, te kao trenutni novitet i hit, stakleni umivaonik.

Osim svojih estetskih vrijednosti koje pojačavaju doživljaj interijera, staklom dobivamo efekte kojima se prostor može vizualno povećati, osvijetliti, produžiti ili povisiti.

U današnje vrijeme umjetničke obrade stakla nude niz tehnika kojima postižemo željeni dekor, a tim i atraktivnost interijera, te mu daje osobitost koja se teško može postići primjenom drugih materijala.

UrediSvojDom