Gladiola (lat. Gladiolus hybridum)

Gladiola (lat. Gladiolus hybridum)

Ime je dobila po latinskoj riječi gladius što znači mač, a domovina su joj južni dijelove Afrike i područje oko Sredozemlja. Poznata je od davnih vremena, jer su čak na freskama u Pompejima našli nacrtane gladiole.

Ima sabljaste, duge, uspravne listove koji izrastaju iz gomolja. Između njih izrasta jaka stabljika na kojoj su klasasto poredani cvjetovi sa 6 latica koji mogu biti u svim mogućim bojama. Cvate od lipnja do rujana zavisno od vrste.

Uzgojeno je mnogo različitih hidrida tako da postoje sasvim male koje su visoke tridesetak centimetara i imaju minijaturne cvjetove do velikih divova koje narastu preko 1,5 metra i imaju cvjetove koji u promjeru imaju 15 cm.

Treba je posaditi na sunčani položaj u rastresito, dobro gnojeno i drenirano tlo.

Obično se u kontinentalnim krajevima sadi od polovice ožujka pa do svibnja, a u primorskom dijelu nešto ranije. Dubina sadnje neka je 12-15 cm, a razmak 15-20. Budući da im cvijet traje oko dva tjedna posadite ih u vremenskom razmaku od petnaestak dana kako bi što duže imali rascvjetane galadiole.

Kad potjera cvjetnu stapku mora se voditi računa o redovitom zalijevanju kako bi cvjetovi bili lijepi i bogati.

Visoke varietete treba poduprijeti.

Na jesen kad listovi gladiola postanu skoro smeđi, potrebno ih je izvaditi iz zemlje. Listovi se odrežu oko 5 cm od gomolja, odreže se korijenje pa se pusti negdje na zračnom mjestu da se osuši. Gomolj gladiole je sasvim suh kada mu se vanjska lupina lako skine. Tek tada ga spremite na mjesto koje je suho, prohladno i zračno.

Gladiola se od davnih vremena koristi kao biljka za rez. Prije stavljanja u vazu potrebno je odvojiti vanjske listove i stabljiku odrezati kosim rezom. Cvjetove počinje otvarati od dna, a da bi procvjetala do vrha potrebno je ukoloniti ona 2-3 vršna sasvim mala pupoljka. Redovito uklanjajte cvjetove koji su uvenuli i svakodnevno mijenjajte vodu.


Preuzeto sa: cvjetakmali.blog.hr