Verbena / sporiš (lat. Verbena officinalis)

Verbena / sporiš (lat. Verbena officinalis)

Ona je dekorativna biljka koja se može posaditi u vrt kao prekrivač tla, u kamenjar, cvjetne sandučiće ili u viseće vaze.

Njeni izdanci mogu biti dugi i do 1 metar. Ima cvat s mnogo sinih cvjetića, a mogu biti u bijeloj, narančastoj, ružičastoj, crvenoj i ljubičastoj boji, listovi su duguljasti, zaobljeni te po rubovima nazubljeni i prekriveni sitnim dlačicama. Postoje varieteti koji rastu uspravno, više grmoliko i viseći koji naprave cijeli slap cvjetova.


Nije teška za uzgajanje. Treba je staviti na sunčano mjesto u dobro drenirano, propusno, humusno tlo i redovito zalijevati. No nemojte dozvoliti da voda ostaje u podlošku. Uvijek odlijte višak jer ne trpi stalno mokru zemlju već samo malo vlažnu.

Kako bi cvala tokom cijelog ljeta pa sve do kasne jeseni obavezno redovito otkinite uvele cvjetove i to s dijelom stabljike do slijedećeg para listova kako bi se još više razgranala.


Razmnožava se sjemenom (jednogodišnja vrsta) te reznicama i povaljenicama (višegodišnje vrste). Mlade biljke treba obavezno pincirati (otkinuti vrh stabljike) kad izraste 2-3 para listova kako bi se potaknuo grmolik i razgranati rast.

U toplijim krajevima često i prezimi, a tada je na proljeće prikratite na desetak centimetara kako bi ponovo počela rasti i cvjetati.


Preuzeto sa: cvjetakmali.blog.hr