CVJETNI VRT ZA POČETNIKE

CVJETNI VRT ZA POČETNIKE

Donosimo prikaz vrta koji iziskuje minimalnu brigu te je kao takav idealan za sve one koji sami žele urediti vrt ili barem kutak u vrtu, a nemaju ni previše znanja ni vremena, drugim riječima za početnike. Ovim lijepim i jednostavnim vrtom dobit ćete raskoš boja tijekom cijele godine, a uz minimalan trud.

Priprema vrta

Najprije odredite mjesto u vrtu na kojem ćete posaditi određene biljke. Pazite da taj prostor bude većim dijelom osunčan jer biljke koje ćete posaditi zahtijevaju dosta sunca.

Ne morate se slijepo držati oblika koji smo mi predložili, ali dimenzije neka budu otprilike takve. Možete i to promijeniti, ali onda ćete morati dodavati ili oduzimati određeni broj biljaka.

Kada ste odredili mjesto, morate pripremiti tlo, a obzirom da niste vični ovim poslovima ili nemate vremena (pretpostavka redakcije) najjednostavnije je da zemlju prekopate (preštihate) i pomiješate je sa kupovnom zemljom za cvijeće (ima u svakom većem centru). dodajte i malo umjetnog gnojiva koje rasporedite prema uputama sa ambalaže.

Ostavite sve tjedan dana da se staloži i pomiješa. Dok čekate, možete učiniti još dvije stvari, “nacrtati” raspored biljaka kako bi znali gdje ćete koju posaditi. Od papira izrežite krugove odgovarajućih veličina i posložite po tlu, a onda oko njih posipajte tanki sloj pijeska. Kada papire maknete, ostat će pijesak koji će označavati željena područja. Na kraju možete uraditi i kakvu zanimljivu ogradicu oko cijelog vrtića. Pogledajte okolo po vrtu pa ogradicu prilagodite okolišu. Možete postaviti red starih cigli ili posložiti komade prirodnog kamena ili kupiti gotove drvene ogradice (20 cm visine) u nekom centru vrtne opreme. Ova ograda ne samo što će imati dekorativnu ulogu već će i spriječiti miješanje drugih vrsta biljaka.

Plan sadnje cvjetnog vrta izraženo je u mjerilu. Probajte se pridržavati približno tih mjera
Plan sadnje cvjetnog vrta izraženo je u mjerilu. Probajte se pridržavati približno tih mjera

Plan sadnje

Kod sadnje bilo kojeg bilja držite se pravila da u pozadinu dolazi visoko bilje, a prema naprijed ide niže. Plan sadnje donosi prikaz svih biljaka koje su potrebne za ovaj vrtni kutak, a jednostavno su označene slovima. Natpis je na latinskom i hrvatskom i sve navedene biljke možete pronaći u vrtnim centrima.

Kada posadite biljke neka vas ne zabrinjavaju “rupe” koje se mogu vidjeti mjestično jer biljke kad na rastu raširit će se i pokriti kompletan prostor. Ako vas to ipak jako smeta možete “rupe” prekriti malčom. Malč je usitnjena kora drveta i osim dekorativne ima i ulogu zaštite korijenja biljaka od prekomjernog isušivanja. Prodaje se na vreće u vrtnim centrima po cijeni od 30-ak kuna na više.

CVJETNI VRT ZA POČETNIKE
CVJETNI VRT ZA POČETNIKE

Tagovi

Vrt