KAMINI - ugođaj topline u domu

KAMINI - ugođaj topline u domu

Ponuda kamina!

Pogledajte katalog kamina i pronađite jedan za sebe!

Želite li u svoj dom unijeti osjećaj topline i intime onda definitivno morate razmisliti o ugradnji kamina. Nijedan drugi element prostora vašem domu ne može pružiti prepoznatljiviji topli ugođaj kao kamin.

Zato su danas kamini više od samog načina grijanja prostora. Kamini predstavljaju stil života, a zahvaljujući modernoj tehnologiji, izrađuju se u najrazličitijim oblicima te se mogu smjestiti u bilo koju prostoriju doma.

U dugačkim zimskim noćima postaju savršeno mjesto za okupljanje obitelji ili društva, a o romantičnom djelovanju ne treba trošiti riječi.

Kamin iz ponude Zagorka kamini
Kamin iz ponude Zagorka kamini

Vrste kamina

Svi kamini kao svoj osnovni element, imaju ložište. Prema funkciji to ložište može biti zatvoreno ili otvoreno. Zbog svoje ekonomičnosti, danas se češće koriste kamini sa zatvorenim ložištima koja je uostalom i jednostavnije održavati i čistiti. Zatvoreni kamini s prednje strane se zatvaraju s vatro keramičkim staklom koje je otporno na temperature do 800 stupnjeva. Ovakvi kamini se često koriste i kao dopunsko grijanje prostora i često znaju biti uključeni u sistem centralnog grijanja kao dodatni element zagrijavanja vode.

Otvoreni kamini su elegantniji, romantičniji, prirodniji... Neposredni dodir vatre i zvuk pucketanja žara potiče kod čovjeka veću ugodu i atmosferu u prostoru, ali s druge strane, nisu ekonomični jer troše daleko više goriva (drva) i teži su za čišćenje i održavanje.

Kamin Fiammetta iz ponude Zagorka kamini
Kamin Fiammetta iz ponude Zagorka kamini

Kamine zagrijavamo uz pomoć nekoliko gorivih elemenata te ih možemo podijeliti na plinske, strujne, na drva i pelete.

Kamini koji se lože na drva su najprirodniji i nude niz prednosti koje ovi drugi ne mogu ponuditi, kao što su karakterističan miris drva i zvuk vatre koja pucketa.


Stilovi kamina

Prema svom izgledu kamine možemo najjednostavnije podijeliti u tri stila; klasični, rustikalni i moderni. Na mnogo mjesta se još spominju i stilski (koji su u biti rustikalni) i dizajnerski (koji uglavnom idu pod moderne).

Osim po izgledu, ovi kamini se razlikuju ponešto i po svojoj izvedbi te materijalima od kojih su izrađeni.

Kod izrade, dobar dio vremena posvećuje se upravo dizajnu kamina i odabiru odgovarajućeg materijala, kako bi se kamin što bolje uklopio u ambijent i ostvario željeni ugođaj.

Kamin Bressanone iz ponude Kamini Šimičak
Kamin Bressanone iz ponude Kamini Šimičak

Kamin svojim izgledom i veličinom definitivno postaje "focus point" tj. centralno mjesto u prostoriji, ali ne smije i dominirati prostorom već se mora uklopiti u sklad s okolinom. Njegova forma i boja mora pratiti ostale elemente i boje prostora u kojem se nalazi. Najčešća pozicija gdje se postavlja kamin je nasuprot garniture za sjedenje, ako govorimo o dnevnom boravku, te je kao takav često u zimskim danima i zamjena za uobičajeni TV.


Postupak i sigurnost izrade

Kamini se izrađuju od raznih materijala od kojih su najčešći i najpoznatiji cigla, kamen i drvo, koji su ujedno i najjeftinija kombinacija za ukrasni dio kamina.

Za pravilno funkcioniranje kamina važna je stručnost u svakom dijelu izgradnje, jer improvizacije gotovo uvijek dovode do pogrešaka čiji je kasniji popravak u pravilu skup, a da ne govorimo o sigurnosnim aspektima.

Kada se krene sa izradom kamina, prvo se izrađuje njegovo postolje, planiraju se i ostavljaju dovodi svježeg zraka ukoliko su potrebni, postavlja se ložište na postolje i izrađuje komora za zagrijavanje zraka.

Nakon toga se ložište spaja sa dimnjakom te se rade izvodi za zagrijani zrak u prostoriju (ili više njih).

Kamini Windsor iz ponude kamina Šimičak
Kamini Windsor iz ponude kamina Šimičak

Jedna od najbitnijih stavki za pravilno funkcioniranje kamina je pravilna izvedba dimnjaka. Od presudne su važnosti veličina presjeka dimnjaka, visina dimnjaka, odnos dimnjaka prema krovu, kao i oblik završetka dimnjaka. Dimnjak treba i dobro toplinski izolirati kako bi se spriječila njegova kondenzacija zbog sudaranja toplog zraka iz kamina i hladnog atmosferskog (vanjskog) zraka.

Kamini se relativno brzo zagrijavaju, a zbog toga što su obloženi kaljevim kamenom koji upija toplinu, još dugo nakon loženja zagrijavaju prostor.

Zbog sigurnosti, na ložišta kamina se ugrađuju vatrostalna staklena vrata koja štite okolinu od direktnog dodira plamena ili od iskaknja žeravice.


Pogledajte FOTO GALERIJU KAMINA od domaćih proizvođača i dobavljača!