Ante Teskera: Umjetnost kao poziv

Ante Teskera: Umjetnost kao poziv

Predstavljamo vam suvremenog hrvatskog umjetnika mlađe generacije i njegove unikatne radove koji odišu bezvremenošću i daju posebnu vrijednost svakom prostoru u kojem se nalaze.

Keramički kolaži "Andjel" 28x32 cm i "Let" 19x30 cm


Ante Teskera, akademski slikar – grafičar, rođen je 1972.g. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti 2001.g. u klasi prof. Miroslava Šuteja.

Keramički kolaži "Ponavljanje" 136x96 cm i "Smirivanje" 96x96 cm


U Antinom umjetničkom izričaju zastupljena je većina likovnih tehnika. U njegovom ateljeu – Mozaik studio Teskera – može se naći grafika (bakropis, suha igla, litografija...), ulja, kolaža, mozaika, crteža... Ipak, od svega najzastupljeniji su kolaži i mozaici koje vam želimo u ovom članku predstaviti.

Keramički kolaži "Slamanje" 58x110 cm i "Trpljenje" 136x9 6cm


Osim radova s isključivo umjetničkom vrijednošću, Ante u tehnici mozaika također izrađuje čitav niz predmeta za svakodnevnu primjenu (stolovi, ogledala, vaze, tegle...) koji nenametljivo otvaraju prostor utjecaju umjetnosti te uljepšavaju životni prostor.

Keramički kolaži "Usmjeravanje" i "Sputavanje" 136x96cm


Struka o umjetnosti Ante Teskera: «Kolaži i mozaici Ante Teskera krajnje su disciplinirane i strogo promišljene likovne priče. Promišljene, ali istodobno i slobodne i asocijativne. Konstruirane, ali istodobno i neobično sugestivne i ekspresivne, iluzivne i poetski maštovite. Temeljene na uravnoteženoj kompoziciji i organiziranom vizualnom poretku, one se transformiraju od predmetne činjenice – od taktilnih fragmenata mozaika i od sljepljenih dijelova papira, u optičke senzacije i u iluzije. A prostor puštaju da se u njima širi do granica nesagledivosti, dok vrijeme tu curi kroz njihove pukotine i množi se u njihovim usjecima, zastajući u bogatim kolorističkim strukturama....»

Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti

Keramički kolaž "Kocke" 90x53 cm


Za više informacija: Ante Teskera, Pirinova 12 a, 10 040 Zagreb (Dubrava), tel. 29 13 522 ili 091 737 95 90 ili ante.teskera@zg.t-com.hr